Poseban tretman Partizanu i Zvezdi

Nacrt novog Zakona o sportu do kraja meseca će biti stavljen na razmatranje u Vladi. Najosetljivija tema je imovina i privatizacija Crvene zvezde i Partizana.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

18:30

Default images

Novim zakonom biće omogućena privatizacija klubova, kao i veća odgovornost za funkcionere koji, trenutno, upravljaju njima.

Čekanju, bar kada je reč o novom zakonu o sportu, po svemu sudeći je došao kraj. Nakon višegodišnjih konsultacija završen je nacrt Zakona o sportu i sada čeka da dođe pred Vladu Srbije.

On, između ostalog, svojim rešenjima o privatizaciji neće nametati jedinstvena rešenja, već će se uvažavati specifičnosti klubova.

U Ministarstvu za omladinu i sport kažu da će Partizan i Crvena zvezda imati drugačiji tretman u odnosu na manje klubove. Proces privatizacije klubova ima nekoliko koraka.

Prvi korak je evidencija objekata i imovine, nakon toga će najverovatnije Agencija za privatizaciju vršiti procenu kapitala i procenu strukture vlasništva. Nakon procene strukture, kada se bude znalo koliki je procenat u vlasništvu klubova a koliki u vlasništvu države, ukoliko bude saglasnosti za privatizaciju, ide se u proceduru privatizacije u kojem će se prodavati onaj deo koji propada državi, kaže Slaviša Zlatanović, državni sekretar za sport.

Pitanje šta je državno vlasništvo, a šta vlasništvo kluba moglo bi biti predmet sporenja između klubova i države. Primera radi, FK Crvena zvezda je pre petnaestak dana promenio svoj statut i od sada je Crvena zvezda, kao udruženje građana, zvanično postala vlasništvo svojih članova.

Ono što bi moglo predstavljati problem je imovina kluba, pošto je po članu 44 novog statuta, stadion privatno vlasništvo kluba. Član UO FK Crvena zvezda Zoran Ivošević kaže da je samo zemljište na kome se nalazi stadion u vlasništvu države.

"Ako je vrednost privatizovanog kapitala veća od vrednosti društvenog kapitala, neće biti privatizacije. Jer, privatna svojina obuhvata ceo stadion, sve objekte Crvene zvezde, sve objekte na pomoćnim terenima, stanove koje je klub kupio", kaže Zoran Ivošević, član UO FK Crvena zvezda.

"Naša najvrednija imovina je sportski centar Partizan Teleoptik u Zemunu, stadion je vlasništvo Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, tako da što se tiče toga šta je naša imovina, nema ničeg spornog", smatra Darko Grubor, generalni sekretar FK Partizan.

U Ministarstvu sporta naglašavaju da u procesu privatizacije neće klubovi određivati šta im pripada. "Ukoliko dođe do privatizacije uradiće se procena vrednosti kapitala odnosni imovine, i utvrdiće se struktura kapitala. Tek tada će se videti u kom procentu je Partizan ili Crvena zvezda ili bilo koji treći klub u zemlji vlasnik onoga što koristi, a u kom procentu je to vlasništvo države", jasan je Zlatanović.

Novim zakonom o sportu će početi da se rešavaju nagomilani problemi u srpskom sportu. Ipak, ostaje pitanje kada će, možda i najvažniji segment novog zakona, privatizacija klubova, biti sproveden u delo, pogotovo ako se zna da se Zvezda i Partizan neće tako lako odreći onoga što misle da im pripada.

Želja vlasti da taj proces počne do kraja 2011. je teško ostvariva. 2012. je izborna godina kada se tako velike teme ne stavljaju na dnevni red. Posle izbora dolazi formiranje nove vlade, tako da je velika mogućnost da će status kvo naših klubova nadživeti aktuelnu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: