Ima monopola, a mleka nema pa nema

Nestašicu mleka na domaćem tržištu i predsednik države Boris Tadić, označio je u nedavnom obraćanju javnosti kao veliki trenutni problem u zemlji.

Srbija

Izvor: Novosti, Press

Subota, 06.11.2010.

00:08

Default images

Kako je rekao, običan čovek se svakodnevno susreće sa praznim rafovima, i apsolutno je nedopustivo da nam se to dešava.

On je istakao da će Vlada hitno preduzeti sve neophodne mere i mleka će biti dovoljno za svaku trpezu u Srbiji.

Vlada u međuvremenu, osim utvrđenog monopolskog položaja dve mlekare, koje posluju u sastavu “Dunav hrana grupe”, inače vlasništvo investicionog fonda Salford, ništa nije preduzela. Iako je manjak mleka na rafovima već četiri meseca, nije odobren uvoz sirovog mleka, niti su povećane premije proizvođačima, a bez državnih podsticaja iz meseca u mesec smanjuje se stočni fond. Premije za mleko su početkom 2009. smanjene sa 4,5 na svega 1,5 dinara po litru. Sve to uslovilo je smanjenje stočnog fonda čak za trećinu. Prema poslednjim podacima, samo za godinu dana, na klanicama je završilo oko 80.000 grla krava.

Inače, u poslednje dve godine, najveće gubitke pretrpeli smo upravo u stočarstvu, koje je inače merilo razvoja agrara jedne zemlje. Naš agrarni budžet iznosi svega 2,75 odsto, što je nedovoljno za iole ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju.

"Ministarstvo poljoprivrede Srbije očekuje da rebalansom budžeta za ovu godinu dobije dodatnih 1,2 milijarde dinara", kaže Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede. On je kazao da ne zna da li će Ministarstvo dobiti traženi iznos, ali da očekuje da će dodatnim novcem biti izjednačena preduzeća i poljoprivrednici prilikom dobijanja premija za mleko.

Inače, od dodatnog novca iz rebalansa budžeta povećaće se iznos subvencija po umatičenom grlu stoke sa sadašnjih 12.500 dinara, ali nije precizirao na koliko. Takođe, rečeno je da bi 200 miliona dinara trebalo da se iskoristi za podsticaj proširivanja osnovnog stada, što bi značilo da će za visokoproduktivna grla država refundirati 50 do 60 odsto uloženog novca za kupovinu stoke.
Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja kaže da "odluka Upravnog suda da je 'Denjub fuds grupa', koja posluje u sastavu Salforda, zloupotrebila monopol u otkupu neće uticati da u rafovima bude više mleka"

Đogović ocenjuje da će nestašice potrajati sve dok se ne napravi strategija poljoprivrednog razvoja, koja će stimulisati stočarstvo.

"To je suštinski problem. Bez toga neće biti dovoljno mleka na tržištu. Potrebne su nam daleko veće subvencije u ovoj oblasti. S druge strane, celu stvar treba izgurati do kraja i ako zaista postoji zloupotreba dominantnog položaja, izreći finansijske kazne", izričit je Đogović.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da odluka Upravnog suda kojom se potvrđuje monopol „Denjub fuds grupe" pokazuje poljoprivrednicima da ih država štiti. "Za nas je izuzetno važno da je Upravni sud doneo pomenutu odluku, što dalje otvara mogućnost da poljoprivrednici, na osnovu toga što su u proteklom vremenu zaključivani ugovori štetni po njih, traže obeštećenje", ocenio je Dragin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: