Lekovi poskupljuju za šest odsto

Vlada Srbije uskoro bi trebalo da odobri poskupljenje lekova od 6,37 dosto, a domaći proizvođači lekova kažu da će i sa novom cenom biti na gubitku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

09:24

Default images

U nove cenovnike medikamenata, prema nezvaničnim informacijama, ukalkulisan je kurs od 106 dinara za evro.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je pripremljen predlog Uredbe o kriterijumima za formiranje cena lekova i odluka o najvišim cenama lekova, koji se izdaju na recept. Oni će odmah nakon dobijanja potrebnih mišljenja biti prosleđeni Vladi Srbije na usvajanje.

Predsednik Grupacije domaćih proizvođača lekova Dragomir Marisavljeivć kaže da su prema njihovim saznanjima preračunavanja završena pre gotovo mesec dana, a za obračun je uzet kurs od 11. oktobra.

"I sa novom računicom mi smo već u startu na gubitku, jer je za obračun uzet kurs od 106, a danas je srednja vrednost evra 107,52 dinara. Realno je u ovom trenutku da se cene lekova, samo na osnovu kursne razlike, koriguju za osam odsto naviše", objašanjava on.

Nove, više cene lekova proizvođači su zvanično zatražili još početkom jula.

"Za ovoliki stepen ignorisanja realnosti ne vidimo nijedno razumno opravdanje. Možda neko misli da na lekovima može da se uštedi, ali time dugoročno rizikuje nesagledive posledice, uključujući i moguću nestašicu lekova", upozorava Marisavljević.

Cene lekova poslednji put su korigovane u martu, kada su obračunate po kursu od 99,65 dinara za evro. Proizvođači tvrde da su ubrzo posle toga, zbog stalnog rasta vrednosti evra, počeli da trpe gubitke.

"Znamo da zdravstvena kasa ima problema sa likvidnošću, ali smatramo da je ovo što smo do sada izgubili na kursnoj razlici već dovoljan doprinos farmaceutske industrije. Ne vidimo svrhu da i dalje budemo darodavci na osnovu iznude, i da nam neko uzima harač", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: