Manji porez na zarade uz veći PDV

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je smanjenje opterećenja na zarade, moguće samo ako poraste porez na dodatu vrednost.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2010.

16:53

Default images

Dragutinović je istakla da izolovano smanjenje poreza i opterećenja na zarade u značajnom procentu nije moguće.

Ona je dodala da bi smanjenje tog poreza podstaklo izvoz, zapošljavanje i privredni rast u Srbiji.

Slične poreske reforme već su sprovedene ili se sa dosta uspeha sprovode u drugim zemljama, rekla je ona napominjući da je Nemačka pre nekoliko godina sprovela takvu reformu, Mađarska i Hrvatska nedavno, a u 2011. godini planira se u Belgiji, Francuskoj i Japanu.

Dragutinović je navela da su akcize u Srbiji niske, da su cigarete najjeftinije u Evropi, alkoholna pića su vrlo jeftina, pa bi trebalo izmeniti akciznu politiku, što ne bi značilo povećanje cena na evropski nivo odmah, već približavanje cenama koje postoje u regionu do 2017. godine.

Ona je najavila da će u zakon o budžetu za 2011. godinu biti ugrađene izmene Zakona o porezu na imovinu, koje će pojednostaviti taj zakon, uvesti jednu stopu umesto većeg broja stopa, a poreska osnovica biće realnije ocenjena, odnosno odgovaraće tržišnoj vrednosti nepokretnosti.

Što se tiče poreza na dobit, niska i stimulativna stopa od 10 odsto biće zadržana dok će opravdanost pojedinih poreskih stimulacija biti preispitana, rekla je Dragutinović.

Prema njenim rečima, sprovođenje poreske reforme u Srbiji podrazumeva povećanje jednih poreskih prihoda na račun smanjenja drugih i trebalo bi da dovede do ekonomski efikasnijeg i socijalno pravičnijeg poreskog sistema, koji će stimulisati konkurentnost, zapošljavanje i smanjenje "sive" ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: