"Cilj incidenata održanje monopola"

Cilj incidenata koje su izazvali navijači iz Srbije u Đenovi i Beogradu je da velike firme zadrže monopol, koji bi izgubile ako bi Srbija ušla u EU, kaže Homen.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.10.2010.

11:58

Default images

"Žele da nas zatvore u čauru, da obrukaju celu zemlju, da sve nas gurnu u jedno sivilo i ništavilo", kaže državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

On je naveo da ne veruje da je cilj tih incidenata državni udar i preuzimanje vlasti, nego očuvanje raznih interesa, od kriminalnih dilera droge do monopola, što znači da se Srbija ne promeni i ne otvori, jer bi njenim ulaskom u EU stvari potpuno drugačije funkcionisale.

"Ako ostane status kvo, velike firme u Srbiji danas mogu da zadrže monopolistički položaj. Ulaskom u EU to gube", rekao je Homen, ukazujući na širok dijapazon ljudi koji imaju interes da se u Srbiji ništa ne promeni.

On smatra da je tim incidentima upućena poruka evropskom putu Srbije i da neko želi da pokaže da Srbija nije ni zrela, ni spremna da bude primljena u Evropu, uoči odluke holandskog parlamenta da se kandidatura Srbije prosledi Evropskoj komisiji.

Protiv normalizacije i potpune demokratizacije su ekstremne grupe i one koje su protiv Haškog tribunala, zatim organizovane kriminalne grupe, kao i određene opozicione stranke koje nisu direktno umešane, ali koriste situaciju, rekao je Homen.

Homen je istakao da stepen organizacije u incidentu koji su izazvali navijači iz Srbije sinoć u Đenovi i u nedelju prilikom Parade ponosa, ukazuje da postoje organizovane grupe i izvori finansijskih sredstava, kojima se te grupe snabdevaju, rekao je Homen.

On smatra da je potrebno utvrditi ko finansira te organizacije i ovoga puta baviti se njima, uz pojedinačno procesuiranje svakog ko je odgovoran za nasilje, ukazujući da vođa "Obraza" Mladen Obradović nije jedini organizator.

Homen je ukazao i na pojedine nejasne i kontradiktorne odluke sudova koje ne idu u prilog borbi protiv huliganstva, jer se događalo da za isto delo jedan sud donese oslobadjajuću, a drugi osudjujuću presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: