Prvi vetropark u Plandištu

Da bi dobila građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka u Plandištu vrednog 150 miliona evra, kompanija Energovind mora da obezbedi najmanje 45 dozvola.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

10:26

Default images

Ako Energovind istraje u dobijanju dozvole, na proleće će početi izgranja prvog vetroparka u Srbiji, na teritoriji jedne od pet najnerazvijenijih opština u Vojvodini.

Lokalna samouprava čini sve kako bi kompaniji Energovind što pre omogućila da počne podizanje 50 vetrogeneratora, ukupne snage 110 megavata, što bi kroz nekoliko godina višestruko povećalo skromni opštinski budžet (ove godine svega dva miliona evra).

Investitor je već uplatio više od 12 miliona dinara privatnim vlasnicima za zakup 50 parcela na 25 godina. Sada se čeka usvajanje plana detaljne regulacije tog zemljišta u katastarskim opštinama Plandište, Velika Greda, Jermenovci i Barice, kako bi mogli da podnesu zahtev za dobijanje građevinske dozvole.

Procedura je više nego komplikovana. Potrebno je više od 45 dozvola da bismo dobili građevinsku dozvolu, i sve to traje oko godinu. Najvažnije korake ka dobijanju dozvole smo prošli, pa očekujemo da ćemo već u martu, kada počne nova građevinska sezona, zakopati prvi ašov”, kaže Miroslav Kopečni, savetnik u ovom projektu.

U dogovoru sa prvim čovekom Plandišta, Zoranom Vorkapićem, Energovind je osnovao novu kompaniju Vindpark Plandište 1, od koje će se u opštinsku kasu slivati porez od kompletne investicije, vredne oko 150 miliona evra", navodi on.

Kada imate mogućnost da stogodišnji budžet dobijete za samo godinu-dve, jasno vam je zašto toliko želimo da se ovaj projekat što pre realizuje. To otvara i mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva, prvenstveno za početne građevinske radove. Zato ćemo učiniti sve da do početka sledeće građevinske sezone investitor ima sve potrebne dozvole”, obećao je Vorkapić.

Povoljnost za invetitora jeste i to što se u blizini budućeg vetroparka nalazi dalekovod od 110 kilovolti, koji bi mogao da primi svu proizvedenu ”zelenu” energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: