Neplatiše ostaju bez imovine

Televizori, slike, knjige, tepisi, lusteri samo su neki od predmeta bez kojih dugogodišnji dužnici za komunalije, struju i telefon uskoro mogu da ostanu.

Srbija

Izvor: Politika, Press

Utorak, 05.10.2010.

00:07

Default images

Na osnovu rešenja o izvršenju Prvog osnovnog suda, juče je u Beogradu oko 30 sudskih izvršitelja krenulo u popis i procenu pokretne imovine neredovnih platiša.

Postupke protiv dužnika pokrenuli su veliki poverioci – Infostan, Elektrodistribucija Beograd, Telenor i Telekom.

Sud ima 1,8 miliona predmeta, kaže Gordana Vuković, sudija Prvog osnovnog suda i portparol za građansku materiju, ali ne zna se koliko je tačno dužnika. Protiv jednog domaćinstva može biti pokrenuto više predloga za izvršenje. "Sve dok ne dođe do same licitacije na kojoj će popisana pokretna imovina biti i prodata, dužnik ima mogućnost da isplati dug. Kada to uradi, on mora sudu da dostavi dokaz – kopiju priznanice", napominje Vukovićka.

Postupak za popis i procenu pokretne imovine sud sprovodi na osnovu zahteva poverioca koji podnosi predlog za ovu sudsku meru na osnovu neplaćenog računa. Zakonski sud donosi rešenje o izvršenju koje se dostavlja dužniku. Sudski izvršitelji imaju dnevni plan i raspored, o čemu se dužnici blagovremeno obaveštavaju. Ukoliko domaćin ne dozvoli ulazak u stan ili pokaže agresivnost, zakazuje se novi termin izvršenja, ali uz asistenciju policije.

"Izvršitelj je ovlašćen da proceni vrednost imovine. Popisuju sve što se nalazi u stanu dužnika, osim stvari koje su nužne za život. U njegovoj beležnici naći će se onoliko stvari koliko je potrebno za namirenje potraživanja i troškova izvršenja. Prvenstveno se popisuju stvari koje se najlakše mogu unovčiti", rekla je Gordana Vuković.

Procena se vrši na osnovu tržišne cene stvari u mestu popisa, a sud može tražiti i izveštaj o ceni stvari od odgovarajućih organizacija i institucija. Postoji i mogućnost da izvršni poverilac i izvršni dužnik sporazumno utvrde vrednost stvari iz popisa.

Prilikom popisa imovine, može da se dogodi da bude popisana pokretna imovina koja ne pripada dužniku, već trećem licu. U tom slučaju ono mora da dokaže da je to njegova imovina, a ako to ne uradi, i ta stvar će biti predmet moguće licitacije.

"Poverilac bi mogao da preuzme popisane stvari i da ih čuva do licitacije. Telenor je, tako, od 2007. do 2009. godine podneo 8.300 predloga za izvršenje. Oni nemaju tehničkih mogućnosti da sve popisane stvari preuzmu na čuvanje. Takođe, ni sud ne pleni te stvari, jer nema prostor gde bi ih skladištio. Zato u više od 90 odsto slučajeva stvari ostaju kod dužnika koji ne smeju da ih sklone, prodaju ili poklone", ističe Vuković.

Između dana popisa i dana prodaje mora da prođe najmanje 15 dana. Način prodaje određuje zaključkom sud, pazeći na to da se postigne najpovoljnije unovčenje stvari. Prodaja stvari obavlja se usmenim javnim nadmetanjem ili neposrednom pogodbom. Prodaja nadmetanjem određuje se za stvari veće vrednosti, a u drugom slučaju između kupca i sudskog izvršitelja zaključuje se ugovor o prodaji neposrednom pogodbom.

Dug za komunalije 11,5 milijardi dinara

Oko 126.000 domaćinstava duguje 11,5 milijardi dinara na ime obaveza koje se plaćaju objedinjenim računom Infostana, a nisu ih izmirili u prethodnih deset godina. U infostanu napominju da naplaćuju usluge samo od fizičkih lica, i da odluku o metodi naplate zaostalih dugovanja donosi sud.

"Početkom svake godine pravimo listu dužnika prema uplatama za prethodnu godinu, a potom neredovne platiše tužimo. Sud u krajnjoj liniji odlučuje o metodu naplate zaostalih dugovanja", kažu u Infostanu.

Oni podsećaju i da građani koji imaju neisplaćena dugovanja po sudskim rešenjima donetim do kraja prošle godine, da mogu potpisati sporazum i ispuniti obaveze na rate.

Predlog sporazuma i detaljno obaveštenje o njegovim uslovima biće dostavljeni u toku nedelje, uz septembarsku uplatnicu Infostana. Svi dužnici potpisivanjem sporazuma do 31. 12. 2010. godine stiču pravo da dug plate u ratama, koje iznose isto kao i mesečni računi za Infostan.

To znači da će dužnici svakog meseca dobijati dve uplatnice na isti iznos. Broj rata zavisiće od visine duga i mesečne akontacije. Rokovi dospeća ostaju isti kao i za mesečne račune. Za vreme trajanja sporazuma na iznos preostalog duga po donetim rešenjima neće se obračunavati kamate, piše u saopštenju Infostana.

Korisnici komunalnih usluga i proizvoda koji žele da potpišu i overe sporazum sa Infostanom to mogu učiniti u radnim jedinicama preduzeća na opštini gde se nalazi prostor za koji duguju komunalije.

Ukoliko imaju bilo kakve nedoumice i pitanja u vezi sa zaključivanjem sporazuma, mogu da se obrate Infostanu na dežurne brojeve telefona u svim radnim jedinicama ovog preduzeća, kao i na mejl info@infostan.co.rs. Odgovor će im stići u roku od 48 sati.

Izvršioce ne primaju u kuću

Sudski izvršitelji su juče popisali imovinu dužnika na Novom Beogradu u Gandijevoj ulici 45a i 62, u Bulevaru Mihajla Pupina, kao i na Bežanijskoj kosi. Niko od dužnika nije želeo da govori za medije, a većina njih nije htela ni da primi izvršitelja u stan.
"Supruga dužnika nije htela da dozvoli popis stvari, što je čest slučaj. Gospođa me je pitala da li može da plati na rate, a to može da odobri samo poverilac. Ostavio sam rešenje da se u roku od tri dana javi sudu i Infostanu. Ako to ne učini, po isteku roka pristupa se prinudnom ulasku u stan uz asistenciju policije. Cilj nije da prepadamo ljude, ali moraju ovo ozbiljno da shvate", kaže Radoje Žunić, sudski izvršilac Prvog osnovnog suda.

On kaže i da "ako zaplenjena roba ne namiri dugovanja kada se proda, onda popisujemo preostale predmete ili se dužniku 'skida' trećina plate. Međutim, dug se nikada ne otpisuje, već nakon tri meseca poverilac obnavlja predlog za izvršenje i ponovo ga posećujemo".

Šta ne može da se nađe na listi popisa

Nije sva pokretna imovina meta sudskog izvršitelja. Član 70. Zakona o izvršnom postupku precizira da predmet izvršenja ne mogu biti:

• obuća, odeća i drugi predmeti za ličnu upotrebu
• posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, hladnjak i štednjak
• hrana i ogrev za potrebe dužnika za tri meseca
• gotov novac – iznos mesečnih primanja koja su po zakonu izuzeta od izvršenja
• ordeni, medalje i druga odlikovanja, lična pisma, rukopisi i slike
• invalidska pomagala
• poštanska pošiljka ili poštanska novčana doznaka upućena dužniku, pre nego što mu se uruči

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: