Ko je novi vlasnik marine Dorćol?

Partner novog vlasnika “Engel marine Dorćol” GBES sa Kipra je „Lajt blu trejding” sa Bahama, koja je većinski akcionar „Beograd filma”.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

09:57

Default images

Dorćolska marina zvanično još nema novog vlasnika.

Okružni sud u Tel Avivu tek treba da odobri preuzimanje izraelske „Engel grupe”, odnosno „Engel risorsa”, koja preko svoje evropske kompanije „Engel Ist Jurop” gazduje ovdašnjom firmom „Engel marina Dorćol”.

Novi investitor budućeg luksuznog stambeno-poslovnog kvarta i marine na obali Dunava može da uđe u projekat tek pošto od izraelskog suda 25. novembra dobije dozvolu za preuzimanje.

To tvrdi Dejvid Erikson, doskorašnji menadžer projekta, povodom nedavne vesti da međunarodni investitor GBES preuzima dorćolsku marinu i pokreće projekat s mrtve tačke.

Njegova firma „Kapital investment end konsults” ima pet odsto vlasničkog udela ali i, kako tvrdi, ravnopravnu ulogu u odlučivanju i kontroli „Engel marine Dorćol”. To je, kaže, regulisano ugovorom sa većinskim vlasnikom„ Engel Ist Juropom”, listiranim na Londonskoj berzi.

Erikson, međutim, otkriva da GBES sa Kipra, kojim upravlja Englez Dejvid Moris, nije jedini kupac „Engel risorsa”, kotiranog na berzi u Tel Avivu. Partner u ovoj transakciji mu je „Lajt blu trejding” sa Bahama. U domaćoj javnosti ta kompanija je poznata kao većinski akcionar „Beograd filma”. Njen predstavnik na Skupštinama akcionara je Nikola Đivanović, inače predsednik Upravnog odbora „Beograd filma”, pa se ime ovog biznismena, sa dugim radnim stažom u Engleskoj i kratkim boravkom u Narodnoj banci Srbije, najčešće dovodi u vezu sa vlasništvom „Lajt blu trejdinga”.

Nikola Đivanović kaže, međutim, da nije čuo za „Engel marinu Dorćol” i ne zna ništa o projektu. Upitan za vlasništvo u„ Lajt blu trejdingu” i kupovinu izraelskog „Engela” i njegovih evropskih kompanija, kratko kaže: „Nemam komentar”.

Na sajtu „Beograd filma”, međutim, među zapisnicima sa Skupština akcionara nalazi se i ugovor sklopljen između GBES sa Kipra i „Lajt blu trejdinga” sa Bahama o zajedničkoj kupovini obveznica „Engel Juropa” i njihovoj zameni za 65 odsto izdatih akcija „Engel risorsa”. Time će se, kako piše u ugovoru, preuzeti kontrola nad ovom kompanijom i njenim zavisnim firmama.

“Mislim da je glavni akter u kupovini „Engel grupe” izraelski biznismen Gad Rave. U prethodne dve godine nekoliko puta je pokušavao da kupi projekat dorćolske marine u partnerstvu sa još nekim firmama Ovog puta to čini kupovinom grupacije preko ove dve pomenute i još nekih ofšor kompanija”, uverava Erikson.

Upitan koliko novca je ponuđeno, odgovara: “GBES je, prema izveštaju sa berze, dao 9,2 miliona evra za kupovnu 53 odsto kapitala „Engel risorsa” (do dobijanja rešenja suda) i obavezao se da će obezbediti kreditnu liniju od 10,2 miliona evra. Tako će 95 odsto vlasništva u marini Dorćol dobiti skoro džabe”.

Kao prvi kupci cele firme, pre dve godine su se pojavili bivši ministar energetike Goran Novaković i njegov saradnik Dimitrije Vukčević preko firme „Meridijan grupa”. Njihov partner je, kako navodi Erikson, bio Gad Rave. Ponudili su oko 34 miliona evra. U isto vreme austrijska kompanija „Imorent”, deo „Erste grupe”, nudila je 38,5 miliona evra.
Budući da firma nije prodata, Novakovićeva grupa je, prema Eriksonovim rečima, prošle godine opet pokušala da dođe do 2,5 hektara zemljišta uz Dunav ponudivši oko 12,7 miliona evra. Potom su, navodi Erikson, pet meseci kasnije Gad Rave i GBES ponudili 13,5 miliona evra za vlasništvo nad projektom. Nijedna od tih potencijalnih kupoprodaja nije realizovana iz nekog razloga.

Goran Novaković je potvrdio da je njegova firma sa još nekim partnerima bila zainteresovana za kupovinu Marine Dorćol. On kaže da poznaje Gada Ravea, ali se ne seća da li mu je bio poslovni partner pri pokušaju ulaska u ovu investiciju. To su, kaže, vodili drugi ljudi iz njegove firme.

Milena Amon, nova direktora firme „Engel Marina Dorćol”, kaže da je Gad Rave odnedavno izvršni direktor „Engel Ist Juropa”, direktnog vlasnika beogradske firme.

Na to mesto je, objašnjava, došao kao predstavnik GBES, posle ulaska ove frime u „Engel grupu”. Ona podseća da je GBES u julu potpisao ugovor sa relevantnim stranama za preuzimanje većinskog paketa grupacije putem poravnanja.

“GBES je uplatio novac koji je bio u obavezi u skladu sa ugovorom i aktivno ušao u menadžment Grupe koja je bila pogođena krizom i spasao je od stečaja. Preuzeo je kontrolu nad vođenjem marine, kao jednim od projekata grupacije, što je brzo donelo rezultate i sada projekat napreduje. U poslednje dve nedelje uložen je dodatni novac i privodi se kraju procedura dobijanja lokacijske dozvole”, kaže Amonova.

Osim niske cene, po kojoj je GBES kao većinski partner došao do dorćolske marine, najveći problem, prema rečima Dejvida Eriksona, jesu dugovi.

“Gradu treba izmiriti 19 miliona evra i to su počeli da vraćaju. Dug prema arhitektama za projektovanje i „Kapital investmentu”, iznosi 1,5 milion evra. Dok to ne izmire, znaju da neće moći da razvijaju projekat i zato pokušavaju da diskredituju manjinskog vlasnika”, kaže Erikson, doskorašnji menadžer tog projekta.

Amonova pak tvrdi da je menadžerski ugovor sa „Kapital investmentom” raskinut u skladu sa zakonskom procedurom.

“ “Kapital investment” nema više funkciju u menadžmentu „Engel marine Dorćol”. Samo suvlasničkih pet odsto i ništa više”, tvrdi Amonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: