Traže se državni menadžeri

Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju, najavljuje veliki konkurs za posao zastupnika državnog kapitala

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

10:30

Default images

Agencija za privatizaciju je raskinula, do sada, oko 500 ugovora sa kupcima društvenih preduzeća u Srbiji.

Jedan deo ovih preduzeća je otišao, u međuvremenu, u stečaj, a neke od kompanija prodate su na berzi. U većinskom državnom vlasništvu ostalo je 230 preduzeća za koje će, ukoliko se njihova proizvodnja održi, Agencija za privatizaciju u dogledno vreme potražiti nove kupce.

"Država je, silom prilika, postala gazda u ovim firmama i svi zaposleni, a njih je oko 17.000, očekuju da im, nakon raskida loših ugovora, sada bude bolje", kaže Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju.

Cvetković naglašava da Agencija za privatizaciju, kao zastupnik državnog kapitala, nema ambiciju da bude gazda, već da stvori uslove da se vrednost tih kompanija i njihovi poslovi očuvaju.

"Zato smo odlučili da ovih dana raspišemo javni konkurs, kojim ćemo pozvati sve zainteresovane da se angažuju kao predstavnici državnog kapitala u podržavljenim firmama", otkriva Cvetković.

Svi koji ispunjavaju uslove konkursa naći će se u jedinstvenoj bazi podataka i biće angažovani kao zastupnici kapitala u već podržavljenim firmama, ali i u onim kod kojih, u budućnosti, dođe do raskida ugovora sa nesavesnim kupcima.

"Pozvaćemo zainteresovane da se prijave za posao zastupnika državnog kapitala, a kasnije ćemo, u skladu sa konkretnim biografijama, kandidate raspoređivati u preduzeća ", navodi Cvetković i dodaje da će tretman zastupnika državnog kapitala u podržavljenim firmama biti sličan onom koji danas imaju stečajni upravnici.
Inače, sami zastupnici državnog kapitala primaće, prema planu, nadoknadu koja će za mala preduzeća biti ekvivalent jedne prosečne plate u Srbiji, za srednja - dve, dok će oni koji predstavljaju državu u velikim firmama dobijati tri prosečne zarade na nivou Republike.

Konkurs za predstavnike državnog kapitala, a koji će biti uskoro objavljen trajaće mesec dana, a nakon toga će se u Agenciji za privatizaciju izvršiti selekcija.

"Mislimo da će navedeni iznosi nadoknada biti apsolutno odgovarajući, posebno što postoji mogućnost da ukoliko neko od prijavljenih kandidata dobro radi u jednoj firmi, dobija mogućnost da preuzme i više njih", ističe Cvetković.

U dosadašnjoj praksi, zastupnici državnog kapitala, a koji za taj posao, po zakonu, garantuju svojom imovinom nisu imali preteranu podršku državnih institucija. Uz to, suočavali su se i sa brojnim problemima sa delom zaposlenih, a koji su, zastupajući interese starih gazda, opstruirali njihov rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: