Sve spremno za prodaju akcija NIS-a

Sve je spremno za prodaju akcija NIS-a od 30. avgusta, a izdavanje naloga za prodaju obavljaće se na šalterima pošta u Srbiji, uz jednostavnu proceduru.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

14:09

Default images

Prvog dana očekuju se gužve na šalterima pošta, ali je "Poštanska štedionica" pripremila informacionu podršku da se ispostava naloga odvija brzo i nesmetano

"Poštanska štedionica" je ovlašćeni broker za prodaju besplatnih akcija NIS-a, i spremna je za početak trgovanja, rekla je direktorka za novčane usluge "Pošte Srbije" Svetlana Lešević

Ona je objasnila da je potrebno da građani sa ličnom kartom dođu na šalter pošte, gde će službenik proveriti stanje njihovih akcija, posle čega će biti zaključen ugovor sa klijentom, a zatim će mu biti ispostavljen nalog za prodaju.

Građani treba da znaju koju količinu akcija žele da prodaju, po kojoj ceni i da imaju aktivan tekući račun, rekla je Lešević i dodala da će, ukoliko dođe do realizacije naloga, novac na račun klijenta leći u roku od tri dana.
Rukovodilac marketinga Beogradske berze Svetlana Cerović rekla je da će izlazak akcija NIS-a na Berzu pozitivno uticati na tržište kapitala i da će imati pozitivan efekat na ekonomiju Srbije i sve učesnike na Beogradskoj berzi.

Ona je istakla da je NIS prva kompanija koja je direktno izašla na A listing Beogradske berze i dodala da se poslovanje NIS-a na taj način apsolutno otvara prema javnosti.

Cerović je podsetila da je početna cena akcije NIS-a 505 dinara i da će ona zavisiti od ponude i tražnje i dodala da je zona fluktuacije prvog dana trgovanja na Berzi od minus 20 do plus 300 procenata, a narednog dana od minus osam do plus 10 procenata.

Cerović je rekla da se građani, osim "Poštanskoj štedionici", kao ovlašćenom brokeru, za prodaju akcija NIS-a mogu obratiti i nekoj drugoj brokerskoj kući, koja će to raditi uz odgovarajuću proviziju.
Direktor sektora za upravljanje sredstvima i likvidnošću "Poštanske štedionice" Zvezdana Jakšić navela je da će svi nalozi koji budu izdati do 9,30 časova biti ispostavljeni Berzi istog dana, a svi nalozi koji budu izdati posle toga - sledećeg dana.

Ona je objasnila da građani mogu da provere da li je nalog realizovan na četiri načina: besplatnim pozivom na broj 0800 100 300, SMS porukom na broj telefona 2377, elektronski - unošenjem jedinstvenog broja naloga i matičnog broja na sajtu "Poštanske štedionice" ili ličnim odlaskom u poštu u kojoj je nalog izdat.

Cerović je kazala da se kupovina akcija NIS-a obavlja isključivo posredstvom brokersko-dilerskih društava.

U NIS-u je rečeno da će ruski "Gaspromnjeft", kao većinski vlasnik te kompanije, do februara sledeće godine, u skladu sa ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, objaviti ponudu za preuzimanje akcija malih akcionara po ceni ne manjoj od cene plaćene po akciji iz kontrolnog paketa akcija NIS-a.

U našoj posebnoj vesti pročitajte mišljenja analitičara o kretanju akcija NIS-a na berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: