Dragutinović: Ne treba dizati plate

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će Srbija poštovati dogovor sa MMF-om, prema kojem će plate i penzije u Srbiji biti odmrznute tek 2011. godine.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 18.08.2010.

19:33

Default images

Ona je nagovestila i mogućnost da se ukupna suma jednokratne pomoći za penzionere poveća sa dve, na oko 3,5 milijardi dinara.

Odgovarajući na pitanje da li će od MMF-a tražiti odmrzavanje plata i penzija kao Mlađan Dinkić, Dragutinovićeva je za B92 rekla da će se ona ponašati onako kako treba da se ponaša ministar finansija, jer za nju "zakon je zakon".

"Zakonom o budžetu smo planirali da plate i penzije budu zamrznute do kraja ove godine. Za sledeću godinu smo planirali odmrzavanje i način vodjenja politike plata i penzija. Dakle, za mene je to zakon i ja ću se tako ponašati", naglasila je ministarka finansija.

Dragutinovićeva je navela da su u prvoj polovini godine prihodi budžeta bili niži za oko dva odsto od planiranog, ali su i rashodi bili manji, za tri do četiri procenta. U drugom kvartalu, medjutim, budžet se punio za pet odsto više nego što je planirano.

Napomenuvši da predmet dogovora s MMF-om treba da bude da li će deficit budžeta biti smanjen, Dragutinovićeva je navela da je - za razliku od Dinkića, koji smatra da deficit ne treba smanjivati - ona mišljenja da ga treba smanjiti, sa 4,8 odsto, na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Ministarka finansija je ocenila da neće biti ništa neobično što će Dinkić, za razliku od nje, izaći pred MMF sa sopstvenim predlogom za odmrzavanje plata i penzija i naglasila da će na kraju razgovora s predstavnicima Fonda biti postignut dogovor iza kojeg će stati cela Vlada Srbije, koja će po tom pitanju biti jedinstvena.

Na pitanje da li je vlada donela odluku od jednokratnoj pomoći za penzionere, Dragutinovićeva je odgovorila odrečno i dodala da ona smatra da tu pomoć treba da dobiju najsiromašniji penzionerski slojevi, ali da prvo treba odrediti gde je ta granica siromaštva.

"Različite su opcije u igri - da li će to biti penzioneri koji imaju ispod prosečnih 22.000 dinara ili ispod 15.000 dinara mesečno - pa je i različita suma (pomoći) u pitanju", rekla je Dragutinovićeva i podsetila da je s MMF-om ranije ove godine dogovoreno da se penzionerima u masi podeli oko dve milijarde dinara, što ne daje mogućnost za isplatu 5.000 dinara po penzioneru.

"Ono što ja mislim da treba da pregovaramo i išto bi bila promena aranžmana u odnosu na penzionere, jeste da nešto veća suma bude izdvojena, recimo tri do 3,5 milijardi dinara", kazala je ministrarka finansija.

Cvetković: Odmrzavanje teško ostvarljivo

Premijer Mirko Cvetković izjavio je ranije da očekuje da će razgovori povodom pete revizije aranžmana biti uspešno okončani, kao i svi do sada. On je istakao da će ključno pitanje tokom razgovora biti zakon o fiskalnoj odgovornosti.

"Mi smo taj zakon pripremili i mislim da je u osnovi prihvatljiv, a tokom pregovora biće reči njegovim o detaljima. Sve ostale stvari mislim da ćemo relativno lako proći, zato što u budžetu realizujemo sve što je do sada dogovoreno", dodao je Cvetković.

On je naglasio da se na osnovu trenutne situacije može reći da će odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija u ovoj godini biti teško ostvarivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: