Počinju razgovori Srbije i MMF-a

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će u četvrtak 19. avgusta početi petu reviziju tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

10:01

Default images

U Kancelariji MMF-a u Beogradu navode da će Misiju predvoditi Albert Jeger i predviđeno je da će u okviru razgovora o reviziji boraviti u Beogradu do 31. avgusta.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije i MMF-a, glavna tema nove runde razgovora biće zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi Srbija trebalo da definiše do kog nivoa država može da se zadužuje.

Po dogovoru sa MMF, Vlada Srbije usvojila je izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i dostavila ga Skupštini Srbije. Predvidjeno je da se pre usvajanja tih izmena poslanci izjasne o zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ranije je najavio da će sa MMF-om razgovarati i o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, koje su zamrznute krajem 2008. godine i predložio da se odobri povećanje od oko 4,5 odsto od oktobra.

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik smatra da bi povećanje plata i penzija uticalo na povećanje budžetskog deficita ukoliko se ne bi povećali porezi, na šta Vlada sada nije spremna.

Prema sporazumu sa MMF plate i penzije bi trebalo da ostanu zamrznute do aprila 2011. godine, a tokom četvrte revizije je dogovorena dinamika povećanja primanja državnih službenika i penzionera u aprilu i oktobru 2011. i aprilu 2012. godine.

Gligorov: Najveća rasprava oko fiskalnog deficita

Kako su ranije najavili predstavnici Vlade Srbije i MMF-a, glavna tema razgovora trebalo bi da bude donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti. Premijer Mirko Cvetković izjavio je ranije da je taj zakon već pripremljen ali da će sa MMF-om biti pregovarano o njegovim detaljima.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, kaže za B92 da je cilj ovakvog Zakona da ograniči zaduživanje i javnu potrošnju.

"Država se obavezuje, vlada se obavezuje, da se zadužuju do određene granice i da imaju fiskalni deficit do određene granice. Ponekad postoje i pravila koja su vezana za javnu potrošnju, ima tzv. 'zlatno pravilo' da se troši samo onoliko koliko se može platiti iz poreza", rekao je Gligorov.

U zakonu će biti postavljene tačne granice koliko ukupno Srbija sme da se baci u dug ali i koliki minus sme sebi da dozvoli u budžetu. Međutim, zakon o fiskalnoj odgovornosti mogao bi da predvidi i specijalne okolnosti u kojima je moguće probiti precizirane limite.

"Tu se sada raspravlja da li da bude javni dug 40 ili 45 odsto BDP, tu može eventualno da se unese klauzula o privremenim situacijama kada može biti malo manji ili veći. Kada je reč o fiskalnom deficitu, ako se bude imitirala EU, biće do 3 odsto. Pretpostavljam da će tu biti najveća rasprava jer jedan deo vlade, ministar Dinkić, je zainteresovan za to da fiskalni deficit bude veći i u okolnostima kada je rast relativno mali", kaže Gligorov. Primena tog zakona bi u praksi značila da političari ne bi mogli da kad im zatreba troše državni novac kako bi zadovoljili potrebe potencijalnih birača, kaže profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović.

"Cilj je da ne bude stvar dobre volje, specijalnih okolnosti, šta će ti ljudi na vlasti da urade, nego da se na neki način oni osiguraju ali i mi građani da više ne zavisimo od toga hoće li neka partija hteti sebi da popravi rejting pred izbore pa da onda ulupa pare u nešto što Srbiji zaista nije potrebno", kaže ona.

Popović dodaje da je "zaista došao momenat da se kaže 'ne možete zato što ste dobili izbore da radite šta hoćete' već ćemo vam bar ograničiti tu sumu a preko toga, molim vas zaboravite na taj način finansiranja sopstvene političke promocije".

Ona očekuje teške pregovore sa MMF-om jer je Srbija pokušala da zaobiđe svaku obavezu koju je preuzela i kao primer navodi otpuštanje zaposlenih u državnoj upravi. Još jedno obećanje koje je Srbija dala bilo je da će plate i penzije ostati zamrznute do kraja ove godine.

Sa MMF-om bez razgovora o penzijama

Izmene penzijskog sistema Srbije neće biti tema razgovora sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), jer je Vlada Srbije već usvojila predlog tog zakona, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović.

Todovićeva je podsetila da je Predlogom izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je Vlada usvojila 17. juna, predviđeno je da se penzije i zarade u javnom sektoru usklađuju po istoj formuli. Ona je dodala da će se penzije, počev od 2011. godine, usklađivati
dva puta godišnje u aprilu i oktobru, kao što je bila praksa pre zamrzavanja 2009.

"U aprilu 2011. i 2012. godine penzije će se obračunavati u skladu sa zbirom procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cena u predhodnih šest meseci, i procenta koji predstavlja polovinu realne stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj kalendarskoj godini" , navela je ona.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu rada i socijalne politike u oktobru penzije će se uskladiti sa kretanjem potrošačkih cena. Ona je dodala i da će se od 2013. godine aprilsko usklađivanje peznija obavljaće se po nešto drugačijoj formuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: