Manjak mleka, grad otvara mlekaru

Isporuke mleka ni u jednom momentu nisu obustavljene, tako da su za nestašice koje vladaju poslednjih dana krive isključivo mlekare, kažu domaći farmeri.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Sreda, 11.08.2010.

00:16

Default images

Oni dodaju i da su mlekare pri tom cene mleka u maloprodaji podigle za pet, dok su otkupne cene umesto za 25 korigovale za svega 10 odsto.

Uroš Šećerov ispred konzorcijuma ujedinjenih proizvođača sirovog mleka Srbije kaže da je zbog toga moguća i i obustava isporuke mleka mlekarama i dodaje da oni i dalje proizvode onoliko koliko mogu u skladu sa otkupnim cenama.

"Tačno je da krave u ovo doba daju manje mleka i da je tokom prošle godine do maja ove u Srbiji zaklano 80.000 krava. Ali tačno je i to da leti potražnja za mlekom pada i da se u skladu sa tim manja proizvodnja na tržištu ne oseća. Mi sve mleko koje proizvedemo isporučujemo i nismo krivi za nestašice. Uostalom, kako prošlog leta nije bilo nestašica, a bilo je jednako toplo kao i sada", pita se Šećerov. Ono što je, kaže, podiglo i kuku i motiku među proizvođačima su nove cene u maloprodaji koje su uvećane za pet odsto, dok je otkupna cena korigovana za 10 odsto.

"S takvom korekcijom cena u maloprodaji trebalo je da dobijemo cenu veću za 25 odsto. Praktično, otkupna cena nama je povećana za 2,5 dinara, dok pet odsto od recimo 80 dinara, koliko na primer košta litar dugotrajnog mleka, iznosi četiri dinara. Što znači da smo opet zakinuti i da se neko i dalje mislio gojiti na našoj neslozi. Ali to tako više ne može", kaže Šećerov.

On objašnjava da su "proizvođači tražili 32 evrocenta za mleko ekstrakvaliteta, a onda je u nedelju Slobodan Petrović, direktor Imleka, izašao u javnost da će Imlek 15. avgusta korigovati cenu mleka za 2,5 dinara po litru, odnosno za 10 odsto. Što mi nismo tražili. U taj cenovnik manje-više uklopile su se sve mlekare jer sve one gledaju na Imlek koji kao najveći proizvođač diktira cene".
Sa druge strane, Slobodan Petrović, direktor Imleka, kaže da nestašice nisu veštačke i da mlekare zaista imaju manji ulaz sirovog mleka za više od 20 odsto. "I to Ministarstvo poljoprivrede vrlo lako može proveriti, budući da njihovi inspektori u mlekarama sprovode nadzor 24 sata dnevno", kaže Petrović.

Što se tiče cena, dodaje on, mlekari su proizvođačima na prošlom sastanku rekli da se otkupna cena sirovog mleka može menjati do tržišne cene, što znači do 10 odsto.

"Mi smo odlučili da otkupne cene 15. avgusta korigujemo za 10 odsto, odnosno na 28,5 ili na 29,5 dinara po litru. A to je više nego što se sirovo mleko plaća u pojedinim evropskim zemljama poput Mađarske, Slovačke, Češke ili Poljske", kaže Petrović i dodaje da je ovo što sada proizvođači rade svojevrstan pritisak.

Beograd neće dozvoliti da ga mlekari ucenjuju

Istovremeno, član Gradskog veća Miroslav Čučković kaže da grad neće dozvoliti da ga mlekari ucenjuju i objašnjava da će, ukoliko Imlek ne prihvati predlog ugovora o povećanju otkupne cene mleka koji im je uputio PKB, Beograd pokušati da se dogovori sa državom o preuzimanju pančevačke mlekare u kojoj bi pokrenuo sopstvenu proizvodnju. "Svakodnevno pratimo situaciju na terenu i trenutno stanje na tržištu mleka primoralo nas je da razmislimo šta je potrebno uraditi da se u narednom periodu ne bi dogodilo da sugrađani budu uskraćeni za ovu važnu namirnicu", kaže Čučković.

On objašnjava da je "grad već preuzeo Poljoprivredni kombinat Beograd, kako ne bismo dozvolili da žiteljima glavnog grada nedostaje neki od važnih prehrambenih proizvoda. Takođe, cilj nam je i da ovo sada javno preduzeće postavimo na noge".

Nadležni u Imleku, sa druge strane, ističu da neće pristati na ucene i poručuju gradu da ukoliko im se isplati slobodno mogu da osnuju sopstvenu mlekaru.

Direktor Imleka Slobodan Petrović kaže da u toj kompaniji očekuju da postignu dogovor sa gradom tokom sledeće nedelje. "Jedino što mi ne možemo da prihvatimo je da cene budu izražene u evrocentima, umesto u dinarima", kaže on.

Živkov: Imlek će platiti zbog nestašice

Goran Živkov, bivši ministar poljoprivrede, kaže da je za nestašicu mleka po prodavnicama poslednjih dana samo delimično kriv Imlek i dodaje da će Imlek biti taj koji će u ovoj situaciji najviše izgubiti.
"Kada je mogao, Imlek nije ispoštovao proizvođače, a sada su proizvođači u situaciji da mogu da ucenjuju i Imlek će morati da plati tu cenu. A plaća je time što ne prodaje mleko", kaže on.

Živkov kaže i da će sve ovo što se dešava na kraju platiti potrošači. "Mlekari i proizvođači će se dogovoriti uskoro, a na kraju potrošač će to platiti nekoliko dinara više", dodaje on.

On dodaje i da "mleka generalno nema, ali ga ustvari ima dovoljno. Čak 1,5 milion litara godišnje se proizvede, međutim, samo 55 odsto ide kroz mlekare. Pažnju treba obratiti na onih 45 odsto jer to mleko nije dovoljno kvalitetno da bi se na taj način distribuiralo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

14 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

11 h

Podeli: