Srbija

Nedelja, 08.08.2010.

22:50

Ljajić:Sumorna slika građevinarstva

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da je kriza teško pogodila građevinsku industriju i dodaje „da je slika u tom sektoru sumorna“.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Za prva tri meseca ove godine ugovoreno je 23 odsto manje poslova nego u istom periodu prošle godine, za 70 odsto su smanjeni proizvodnja i promet u ciglarskoj industriji, a 40 odsto u stolarskoj i 20 odsto u proizvodnji cementa", rekao je Ljajić.

Ono što Vlada čini u ovom trenutku, rekao je Ljajić je donošenje zakona o podsticanju građevinske inustriji u Srbiji i za taj program biće izdvojeno oko 300 miliona evra.

On je najavio da će na prvoj narednoj sednici Vlade biti izdvojeno prvih 13 miliona evra, od ukupno 300 miliona evra za podsticanje građevinarstva i pozvao lokalne samouprave i sve nadležne institucije da što pre konkurišu za sredstva iz tog programa.

"Pozivam i poslodavce, i sindikate, da što pre zaključe granski kolektivni ugovor. Pregovori su u toku i idu dosta teško, ali nadam se da ćemo uspeti da nađemo kompromisno rešenje", rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo da oko 30 odsto radnika građevinske industrije radi neprijavljeno, "na crno".

"Povećan je broj inspekcijskih nadzora, za prva tri meseca ove godine doneto je 284 rešenja za privremeno zatvaranje radova, podneto je 350 prekršajnih prijava protiv poslodavaca, ali to nije dovoljno da se smanji rad na crno", rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je smanjen broj pogibija i povreda na radu, ali ne zbog bolje bezbednosti na radu, nego zato što se manje radi i dodao da su plate radnika u gradjevinskog industriji ispod republičkog proseka.

Predsednik Sindikata građevinarstva Nezavisnost Ranko Drljević rekao je da taj sindikat i Samostalni sindikat razmatraju mogućnost da sredinom septembra organizuju generalni štrajk građevinara u celoj Srbiji.

"Od 100.000 registrovanih radnika u građevinarstvu, ne radi ni 13 posto, a među onima koji rade, veliki broj radi na crno. Nadamo se da će u toku avgusta i septembra početi radovi na izgradnji 500.000 kvadratnih metara stanova, odnosno 10.000 stanova", rekao je Drljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: