Svet 1

21.05.2024.

10:35

Bibi, "glave te došla" Amal Kluni

Advokatica za ljudska prava Amal Kluni bila je specijalni savetnik u istrazi Međunarodnog krivičnog suda koji traži izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa, piše Gardijan.

Izvor: Gardijan, Blic

Bibi, "glave te došla" Amal Kluni
EPA-EFE/JASON SZENES

Podeli:

List navodi da je glavni tužilac suda, Karim Kan, zahvalio Kluni u izjavi, navodeći da je ona bila deo "panela stručnjaka za međunarodno pravo" kome se obratio za savet.

"Komisija je sastavljena od stručnjaka sa ogromnim ugledom u međunarodnom humanitarnom i krivičnom pravu", naveo je Kan.

U izjavi koju je objavila fondacija Amal Kluni za pravdu, objašnjeno je kako je ona učestvovala u slučaju u kojem je MKS zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera Hamasa za navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

"Pre više od četiri meseca, tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio je od mene da mu pomognem u proceni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Izraelu i Gazi. Pristala sam i pridružila se panelu međunarodnih pravnih eksperata. Zajedno smo se uključili u opsežan proces pregleda dokaza i pravne analize na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", navela je supruga poznatog holivudskog glumca Džordža Klunija.

Amal Kluni je ukazala i na to da su, uprkos različitom ličnom poreklu, pravni nalazi tih eksperata jednoglasni i da su jednoglasno utvrdili da je sud nadležan za zločine počinjene u Palestini i od strane palestinskih državljana.

"Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Dejf i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progone i istrebljenje", navela je Amal Kluni.

Ona je na društvenim mrežama ranije bila kritikovana jer nije javno govorila o ratu u Gazi, a objasnila je da je prihvatila poziv suda da bude savetnik u ovom slučaju jer veruje u vladavinu zakona i potrebu da se zaštite životi civila.

"Zakon koji štiti civile u ratu postavljen je pre više od 100 godina i primenjuje se u svakoj zemlji na svetu bez obzira na razloge sukoba", istakla je Kluni.

Dodala je da kao advokat za ljudska prava nikada neće prihvatiti da život jednog deteta ima manju vrednost od života drugog.

Klunijeva je inače svetski poznata advokatica za ljudska prava koja je radila na nizu ozbiljnih globalnih sukoba.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: