Turci i Kinezi grade put do Jadrana

Kineske i turske kompanije zainteresovane su za gradnju dela autoputa od Beograda do južnog Jadrana, od Požege preko Peštera, kaže ministarka Verica kalanović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2010.

22:32

Default images

Ona navodi da je Srbija pokrenula prvo gradilište na Koridoru 11 i da je domaći konzorcijum počeo radove na deonici dugoj 12,5 kilometara od Uba do Lajkovca.

Glavni izvođač na preostalih 65 kilometara prvog sektora autoputa Beograd - južni Jadran, od glavnog grada do Ljiga, biće, gotovo je izvesno, turska kompanija Kolin, dodaje ministarka za NIP.

Kalanović navodi da će do 15. avgusta biti završeni glavni projekti ove saobraćajnice, što će biti osnov za utvrđivanje precizne vrednosti projekta. Na osnovu toga, srpska strana definisaće s turskom kompanijom ugovor o izgradnji autoputa. Memorandumom o razumevanju, koji je nedavno potpisan u Beogradu, određeni su okviri - učešće domaće operative i materijala, i to najmanje 45 odsto, 85 odsto radova finansiraće se iz zajma koji će obezbediti Kolin, a 15 odsto iz NIP. Kamata je tri odsto, period otplate kredita minimum 12 godina, a turska kompanija je već započela pregovore sa bankama kako bi obezbedila finansiranje projekta, čija će vrednost zavisiti i od konfiguracije terena i od broja mostova, nadvožnjaka, propusta...

Ona kaže da je, osim sa Kolinom, memorandum potpisan i sa turskim kompanijama Makiol i Juksel i to za sektor B autoputa Beograd - južni Jadran, odnosno za deonice Ljig - Preljina i Preljina - Požega. Reč je o istim uslovima, odnosno zajedničkom finansiranju i izgradnji, kao i u slučaju firme Kolin.

"Međutim, prema stanju dokumentacije, ove dve deonice nisu tako spremne kao prethodna. Postoji idejni, ali nema glavnog projekta, niti je započeta eksproprijacija. U najpovoljnijim uslovima, 2011. bila bi godina u kojoj bi se potpisali ugovori i, možda, počela izgradnja", kaže Kalanović.

Govoreći o kineskim partnerima, ministarka kaže da je most Zemun - Borča prvi veliki infrastrukturni projekat prema međudržavnom sporazumu Srbije i Kine i dodaje da je kineska delegacija, koja je nedavno boravila u Beogradu, izrazila je interesovanje za nastavak saradnje, posebno u oblasti energetike, ali i putne infrastrukture.

"Postavili su pitanje izgradnje autoputa od Požege prema južnom Jadranu, ali su iskazali zainteresovanost i za obilaznicu oko Beograda, od Bubanj potoka prema Pančevu, uključujući i novi most na Dunavu kod Vinče", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

23 h

Podeli: