Od tajkunskih jahti ni dinar poreza

Od sedam jahti srpskih tajkuna, ukupne vrednosti oko 104,5 miliona evra, Srbija nije dobila ni dinara poreza jer su registrovane u stranim poreskim rajevima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

10:29

Default images

Čak i da su, nekim slučajem, svoja luksuzna plovila registrovali u Srbiji, svi ukupno bi platili porez od, za njih tričavih, 35.000 evra.

Naime, porez na posedovanje broda ili jahte od 15 ili više metara iznosi od 108.830 dinara do najviše 494.660 dinara, u zavisnosti od snage motora.

Međutim, prema zvaničnoj evidenciji, u Srbiji nije registrovana nijedna jahta takvih gabarita, iako se brojni domaći tajkuni, među kojima kraljevi šerpi i šećera, međusobno utrkuju čija će „vodena kraljica“ biti veća i duža. Jedini izuzetak može biti Siniša Mihajlović koji je svoje bogatstvo stekao u Italiji, pa i jahtu od 20 miliona evra.

Ekonomista Ivan Nikolić objašnjava da je registrovanje jahti u zemljama koje ubiraju niže poreze uobičajena praksa svih bogataša, pa tako i domaćih.

“Ako biste imali priliku da se prošetate Kanom ili Monakom, videli biste da retko koja od usidrenih jahti plovi pod zastavom Francuske, Italije ili Nemačke jer su mahom registrovane u zemljama koje važe za poreske rajeve. To isto rade i domaći bogataši jer tamo plaćaju manji porez. To nije nezakonito”, kaže Nikolić.

Upućeni objašnjavaju da tajkuni često sopstvene skupocene vile, jahte i automobile prijavljuju na svoja preduzeća, odnosno svoje lične troškove prebacuju na teret firme. Tako firma ne iskazuje dobit jer prikazuje da su joj troškovi veći nego što stvarno jesu, a naši bogatuni ne plaćaju porez na mesečne prihode i veliki deo lične imovine.

Zato se desilo da prvi na listi po mesečnim prihodima u Srbiji bude kontrolor leta sa Voždovca, a ne neko od najbogatijih ljudi u zemlji.

Miodrag Kostić ima najveću jahtu

U takmičenju ko ima najduži i najskuplji brod u Srbiji i Hrvatskoj, pobedu je odneo srpski kralj šećera Miodrag Kostić Kole. Hrvati, koji su „organizovali“ ovo takmičenje, priznali su Koletu ubedljivu pobedu jer njegova jahta „Aleksandar V“ dostiže dužinu od 48 metara i cenu od tričavih 28 miliona evra.

Jahta fudbalera Siniše Mihajlovića je na drugom mestu u Srbiji, na trećem je brod biznismena Vojina Lazarevića, dok je vlasnik Pinka Željko Mitrović sa svojom barkom tek na četvrtom mestu.

Ono što je još dramatičnije za Hrvate, ali i za prvoplasiranog Kostića, jeste informacija da biznismen Filip Cepter u jednoj hrvatskoj luci gradi megajahtu dugačku 50 metara, koja će za 20 dana započeti svoje krstarenje Jadranom.






JAHTE SRPSKIH TAJKUNA
Miodrag Kostić
- model: „ISA Yacht 48“
- dužina: 48,9 metara
- vrednost: 25 miliona €
- registrovana: na Bermudama
Petar Matić
- model: „Navetta 30“
- dužina: 30 metara
- vrednost: 6,5 miliona €
- registrovana: u Grčkoj
Vojin Lazarević
- model: „Sunseeker Predator 108“
- dužina: 33 metra
- vrednost: 10 miliona evra
- nije poznato gde je registrovana, ali u Srbiji nije
Marko Mišković
- model: „Sunseeker Predator 82“
- dužina: 25 metara
- vrednost: 4 miliona €
- registrovana: na Bermudama
Željko Mitrović
- model: „Sunseeker 105“
- dužina: 30 metara
- vrednost: 9 miliona evra
- registrovana: na Bermudama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: