Dinkić: Odmrznuti i plate i penzije

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da se zalaže za odmrzavanje plata i penzija i dodaje da je dalje "stezanje kaiša" kontraproduktivno.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

15:04

Default images

"Odmrzavanje plata i penzija značilo bi, na kratak rok, veće budžetske rashode, a na srednji rok to bi značilo veću potrošnju, veće otvaranje radnih mesta i veće poreske prihode i na kraju bi država bila u dobitku, sasvim sam siguran", rekao je Dinkić.

Na podsećanje da se Međunarodni monetarni fond (MMF) protivi odmrzavanju plata i penzija, Dinkić je kazao da ta međunarodna finansijska institucija ima veoma krute stavove, ali da ih "menja svakih nekoliko meseci", te da je on pristalica drugačijeg stava koji imaju svetski stručnjaci u toj oblasti.

"Imate Pola Krugmana, američkog nobelovca, koji kritikuje takve stavove i smatra da je suprotna politika, odnosno veća potrošnja, jedini izlaz iz recesije. Ja sam pristalica takve teorije. Smatram da je u ovom renutku stezanje kaiša kontraproduktivno i samo dovodi do još većeg pada plata i do pada proizvodnje", zaključio je Dinkić.

On je dodao da je to njegov stav i da ne zna kada će se o tome rasrpravljati na sednici Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: