Jelašić: Odlazim sam, bez pritisaka

"Ne postoji ni jedan čovek, političar ili tajkun zbog kojeg sam dao ostavku“, kaže guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

14:30

Default images

„Osećao sam da sam u NBS učinio sve što sam mogao, što ne znači da opet neću imatu tu energiju da se vratim u NBS, ako me neko šarmira", rekao je Jelašić i negirao da je dobio ponudu da bude guverner mađarske centralne banke.

Odlazeći guverner kaže da se nada da u narednom periodu centralna banka neće morati da primenjuju nepopularne mere.

On je kazao da monetarna politika ne može da zameni značajne rezove u fiskalnoj politici i strukturnim reformama. "Srbija se prilagođava novim makroekonomskim uslovima, a novi model privrednog rasta mora da se zasniva na investicijama i izvozu", rekao je Jelašić.

Guverner NBS je ocenio da sudbina Srbije nikada nije više zavisila od njenih građana i da reforme treba da se sprovode brže i odlučnije, za šta ima dovoljno znanja, sposobnosti i podrške.

Jelašić je rekao da trenutni odnos dinara i evra nije alarmantan jer bi, da je tako, centralna banka intervenisala sa prodajom većeg iznosa deviza. "Kurs je ogledalo Srbije i ako se ono razbije nećemo raspolagati sa pravom slikom o realnosti", ukazao je guverner u ostavci.

On je dodao da bi, da je devizni kurs ostao kao u septembru 2008. godine, kad je evro vredeo 76 dinara, bili sasvim drugačiji pokazatelji o privrednim aktivnostima, platnom bilansu i budžetskom deficitu, kreditnoj zaduženosti gra]ana, iznosu zarada i penzija, a pitanje je da li bi bilo programa i finansijske podrške Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske unije.

Finansijski sektor Srbije je, prema rečima Jelašić, stabilan i može se očekivati da u naredne dve do tri godine bude povećana bilansna suma banaka, a smanjen njihov broj.

Novom guverneru NBS Dejanu Šoškiću, kome bi sutra trebalo da preda dužnost, Jelašić je poručio da je spreman da mu prenese svoje iskustvo jer mu je stalno do razvoja srpske centralne banke.

Jelašić je istakao da je u sprovođenju tranzicije NBS služio kao branik te isntitucije od svih "sugestija" i "predloga" sa strane koji nisu u skladu sa osnovnim i glavnim njenim ciljem, a to je stabilnost cena, od kojih zavisi životni standard građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: