Nova strategija za lidera u regionu

Prema najavama iz Vlade, Srbija na jesen dobija novi decenijski plan za ekonomski razvoj. Naš dokument je verna kopija plana “Evropa 2020” koji je donela EU.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

10:16

Default images

Na strategiji razvoja Srbije za period 2010-2020. trenutno rade sve institucije Vlade, a nju će javnosti predstaviti tokom septembra predsednik Srbije Boris Tadić.

"Ovaj dokument biće usklađen sa ciljevima razvojne strategije Evropske unije, a koordinator usaglašavanja svih nadležnih organa u njegovoj izradi je Božidar Đelić", naglašavaju u Vladi Srbije.

Oni dodaju da je, po formi, srpska strategija skoro verna kopija plana koju je, pod imenom “Evropa 2020” donela Evropska unija.
Prema trenutno dostupnim podacima, nova strategija u centar interesovanja stavlja izgradnju infrastrukture, a koja bi, po mišljenju njenih autora, trebalo značajno da doprinese otvaranju novih radnih mesta.

Ujedno, sa razvojem infrastrukture, računa se da će, uz stimulisanje ulagača, početi mnogobrojne investicije u proizvodne delatnosti koje će, uz novo zapošljavanje, doprineti i stvaranju dobre osnove za izvoz. U ovom kontekstu će i poreska reforma, a koja je tokom ove godine više puta najavljivana, naći svoje mesto, ali, očito, tek pošto se izgradi infrastruktura i poveća nivo direktnih investicija. "Cilj će biti povećanje učešća privatnog sektora u stvaranju ukupnog bruto društvenog proizvoda, a koje je danas apsolutno minimalno.Takođe, računamo da ćemo, planom koji pripremamo, uspeti da do 2020. godine ostvarimo i cilj kojim jedino možemo da povratimo i stare stope rasta BDP, a to je povećanje učešća izvoza u bruto društvenom proizvodu sa današnjih 20 na oko 50 odsto", ističu u Vladi Srbije.

Interesantno je da vlasti u Srbiji već duže ne primenjuju, pa čak i ne pominju aktuelnu strategiju privrednog rasta, a koja je usvojena davne 2006. godine, a sa rokom važnosti do 2012. godine.
EFEKTI AKTUELNE STRATEGIJE
ZADACI: REZULTAT:
veća konkurentnost po globalnom indeksu konkurentnosti Srbija 93.
učešće investicija u BDP - 25 odsto učešće investicije u BDP - 15 odsto
početak procesa denacionalizacije odlaganje denacionalizacije
BDP po stanovniku 2012. - 8.000 $ BDP po stanovniku 2010. godine - 5.800 $
završetak procesa restrukturiranja državnih firmi zastoj u restrukturiranju državnih firmi

Veća konkurentnost: posao za narednu deceniju

U ovom dokumentu je predviđeno da u navedenom periodu značajnije poboljšamo konkurentnost, što, kao što je poznato, nije ostvareno i što se i sada postavlja kao posao za narednu deceniju.

Predviđen je i značajniji rast bruto društvenog proizvoda, povećanje broja zaposlenih, završetak procesa restrukturiranja privrede...

U strategiji se pominje i ulazak u proces denacionalizacije, a koji je odložen na neodređeno vreme, povećanje direktnih stranih investicija, koje su, zbog uticaja svetske ekonomske krize, značajno umanjene i danas, iako je strategija pretpostavljala da one imaju učešće od 25 odsto u bruto društvenom proizvodu, čine manje od 15 odsto BDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

15 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

12 h

Podeli: