Nestabilnost u EU, izazov za Srbiju

Ekonomska nestabilnost u Evropi predstavljaće jedan od glavnih izazova za srpsku ekonomiju tokom ove i naredne godine, kaže Vladimir Vučković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

16:20

Default images

Vučković, saradnik Ekonomskog instituta, kaže da bi to kratak rok moglo da se odrazi na devizni kurs, a na dugi rok i na brzinu oporavka privrede.

On je istakao da su Srbiji potrebne stope privrednog rasta od oko pet odsto, ali je pitanje da li će to biti ostvarivo ako Evropa bude u dugoročnijoj krizi.

Prema njegovim rečima, nestabilnost u Evropi mogla bi se odraziti na "bekstvo" investitora iz regionalnih u čvrste svetske valute, što bi uticalo na slabljenje kursa dinara, a zatim i na nisku tražnju Evrope za uvozom, što bi imalo direktan uticaj na srpsku privredu. Vučković je naglasio da će izazov za srpsku ekonomiju predstavljati i završetak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u predizbornoj godini, jer se postavlja pitanje da li će to značiti odustajanje srpskih vlasti od odgovorne ekonomske politike i kako će se trošiti privatizacioni prihodi.

Pred Srbijom se u ovoj i narednoj godini postavljaju i dileme u vezi sa režimom i politikom deviznog kursa, naveo je on, ocenivši da novi zakon o Narodnoj banci Srbije (NBS) omogućava "prolaz politike ka monetarnoj politici" i ostavlja mogućnost da se u budućnosti promeni režim deviznog kursa.

Postojeći režim kursa ne bi trebalo menjati, a uvođenje fiksnog režima kursa u Srbiji ne bi bilo dobro rešenje, ocenio je Vučković, dodajući da je slabljenje dinara u proteklom periodu uzorokovano manjim prilivom kapitala i "bekstvom" investitora iz regionalnih u čvrste valute.

On je istakao da porast kursa evra proteklih meseci znači poništavanje realnog jačanja dinara prema evru iz prethodnih godina, koje je, prema njegovim rečima, u velikoj meri bilo izazvano i oštrom politikom NBS i visokom referentnom kamatnom stopom.

Vučković je kazao i da strukturni nedostaci srpske privrede još nisu otklonjeni i naglasio neophodnost investicija u infrastrukturu, poreske reforme i reforme javnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: