Sledi novi talas poskupljenja

Privrednici u Srbiji najavljuju poskupljenja, a kao razlog navode nestabilnost kursa, neizvesnost oko poreske politike, ali i moguća poskupljenja struje i gasa.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Sreda, 23.06.2010.

00:07

Default images

Gotovo trećina privrednika računa sa poskupljenjem svoje robe, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Industrijski proizvođači u Srbiji narednih meseci očekuju naglašen rast proizvođačkih cena, a i narednih pola godine 32 odsto privrednika prognozira poskupljenje svoje robe.

Cenovni pritisak je, po rečima Saše Đogovića, saradnika IZIT-a, posebno naglašen na sektoru proizvodnje sirovina i repromaterijala. Naime, 36 odsto anketiranih proizvođača u sledeća tri, a 45 odsto u narednih šest meseci očekuje povećanje cena, a niti jedan od njih njihovo smanjenje.

"Rastu cena doprinosi i neizvesnost oko poreske politike, nedoumice oko dodatnog povećanja cena gasa i struje, kao i turbulencija deviznog kursa domaće valute", ističe Đogović.

Na rast inflacije najvećim delom, prema oceni proizvođača, utiče država. Za koliko će i kada više cene sirovina preliti i na finalne proizvode, ostaje da se vidi, jer je zbog opšte krize tražnje veliki pad prometa u maloprodaji.

Inače, prognoze ukazuju i na rast domaćih i izvoznih porudžbina, što govori o oporavku proizvodnje. U narednom tromesečju 55 odsto njih računa sa povećanjem domaćih narudžbina, a 64 odsto kod inostranih. Na šestomesečnom planu taj udeo iznosi 82, odnosno 89 odsto.
Rade Pribićević, direktor za korporativne i regulatorne poslove "Denjub fuds grupe", u okviru koje posluju Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, kaže da će te kompanije morati da povećaju cene ukoliko se nastavi dalje slabljenje dinara. Prema njegovim rečima, svi proizvodi tih kompanija poskupeće ukoliko evro premaši vrednost od 110 dinara, ali je naglasio da će se to verovatno dogoditi i pre nego što kurs dostigne taj nivo. Direktor Delta Maksija za Srbiju Miloš Ristić kažeda je za sada poskupelo samo ulje i pojedini mlečni proizvodi za koje su proizvođači imali „najtanje kalkulacije“ i više nisu mogli da drže nepromenjenu cenu, a da nema najava da bi neki proizvodi mogli da poskupe u narednih nedelju dana.

"Nema nijednog sektora u kojem se očekuje opšte poskupljenje, ali su se gotovo svi uvoznici usmeno raspitivali o tome šta planiraju ostali, tako da ima znakova da bi oni uskoro mogli da podignu cene. Mi ove godine nismo podizali maloprodajne marže ni u jednom segmentu, a negde smo ih čak i smanjivali i znatno smo proširili spisak akcijskih proizvoda, trudeći se da amortizujemo rast cena", kaže on.

"Međutim, time smo istrošili rezerve kojima smo raspolagali, tako da je za očekivati da ćemo u slučaju da uvoznici i pojedini domaći proizvođači podignu cene i mi morati da ih korigujemo u maloporodaji", dodaje Ristić.

Milena Radulović iz trgovinskog lanca Jabuka takođe kaže da za sada nema najava o povećanjima cena i da je poslednje poskupljenje bilo u prvoj polovini ovog meseca kada su za dva do pet odsto poskupeli pivo i sokovi. Prema njenim rečima, još nije realno da dobavljači dižu cene, pošto je kupovna moć stanovništva opala, a predstoje i godišnji odmori, odnosno period manje tražnje.

"Uvoznici su opipali puls tržišta i uvideli da je bolje da ostvare manju zaradu na prodaji, nego da im proizvodi stoje u magacinima", zaključuje Radulovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: