Neka prvo Evropa reguliše "of šor"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da Srbija ne treba da bude prva u zakonskom regulisanju poslovanja "of šor" kompanija, već treba da sačeka Evropu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

12:46

Default images

"Trenutno se u Evropi vodi debata, ali još nema promene zakonodavstva, tako da Srbija sigurno ne bi trebalo da bude prva koja to menja", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima Srbija bi "trebalo da prati ono što rade Nemačka, Francuska i Italija i druge zemlje".

Dinkić je ocenio da bi bilo dobro da se u Evropi usvoji kodeks po kojem bi sedišta i osnivači nacionalnih preduzeća trebalo da budu u zemljama gde te kompanije rade, ali je naglasio da je pitanje multinacionalnih kompanija mnogo šire i ozbiljnije.

"Srbija mora da sledi evropsko zakonodavstvo. Ukoliko Evropa bude menjala svoje zakonodavstvo u tom pravcu sigurno je da će Srbija to slediti", naglasio je Dinkić, koji je i potpredsednik vlade i dodao da će to biti posao Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Bez obzira na stav o "tajmingu" za zakonsku regulativu poslovanja "of šor" kompanija, Dinkić je rekao da podržava ideju predsednika Srbije Borisa
Tadića da bi domaći biznismeni trebalo da prebace kompanije sa Kipra.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je pre dva dana da bi bilo nedopustivo da neke domaće kompanije koje su registrovane u inostranstvu kao of-šor preduzeća, ukoliko dodje do njihove prodaje, ne plate porez u Srbiji.

Takav apel podržao je i premijer Srbije Mirko Cvetković koji je naglasio da Vlada Srbije intenzivno radi na uspostavljanju pouzdanog ekonomskog sistema kako bi što veći broj kompanija bio registrovan u Srbiji umesto u inostranstvu.

On je najavio i da će Vlada vakako preispitati zakonske propise koji uredjuju tu oblast i rukovodiće se evropskim iskustvima u tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: