Dulić:Rušićemo nelegalne nekretnine

"Ko je gradio nelegalno, treba da snosi posledice. Formirali smo odeljenje za rušenje i očekujemo i od drugih da pokažu čvrstu ruku", kaže Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2010.

00:34

Default images

Ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine najavljuje i da će biti sankcionisani oni koji koče izdavanje dozvola.

"Od ovog trenutka ne postoji više nijedan razlog da se dozvole ne izdaju. Ako ponovo dođe do zastoja, razlog više ne možemo da tražimo u zakonu, aktima ili uredbama, već unutar organizacione strukture koja izdaje dozvole", tvrdi Dulić.

Oocenjuje da je građevinska industrija u Srbiji najteže pogođena ekonomskom krizom jer "ne postoje investitori, nema tražnje, ponude, nema dovoljno investicija".

"Problemi su nelikvidnost građevinske operative, ogromna potražnja od države, ali i dugovanja prema državi", objašnjava Dulić..

Prema njegovim rečima to se može rešiti ako država kroz Fond za razvoj pokuša da "reprogramira dugove i pojača likvidnost građevinskog sektora ili da pomogne refinansiranje kredita koji su uzeti od banaka, da se investitorima daju kratkoročni zajmovi".

"Glavno rešenje je da se radi na povećanju ponude i tražnje. Pokrenuli smo subvencionisanje projektnog finansiranja, čime sam veoma zadovoljan. Kroz projekat izgradnje jeftinih stanova uposlićemo domaću operativu", smatra Dulić.

On kaže i da ne postoji nijedna prepreka da svaka lokalna samouprava investitoru koji ima urednu lokacijsku dozvolu i tehnički potvrđen projekat konstruktivnog sklopa odobri faznu izgradnju.

"U Beogradu još uvek nije izdata nijedna građevinska dozvola po novom zakonu. Izuzetno je malo pokriven planskim dokumentima, pa smo to prevazišli direktnom implementacijom generalnog plana dok planska dokumenta ne budu izrađena. Takođe, u prestonici je najveća građevinska aktivnost, najveći problemi iz prošlosti, u ovom trenutku je administrativna kontrola najveća i to zahteva određeno vreme", naveo je Dulić.

Ne postoje prepreke za izdavanje dozvola

Prema njegovim rečima, problemi koji su postojali rešeni su, i do sada je izdato 250 lokacijskih dozvola.

Ministar napominje i da investitori koji čekaju dozvole uglavnom čekaju studiju visokih objekata.

"Takođe, rade se planska dokumenta za ceo grad i to će biti gotovo do marta. Od tada više niko u Beogradu neće imati problem da dozvolu dobije za nekoliko meseci", kaže Dulić.

On dodaje i da je katastar ogroman problem, jer u njega nije ulagano, a ima užasno nasleđe:spor je, neefikasan i birokratizovan.

"Sada je međufaza kad se sve zemljišne knjige iz sudova prenose u Katastar nepokretnosti. Međutim, do kraja godine ovaj prelazak biće završen. Narednih dana će parlament ratifikovati investiciju od Francuske, pa kad tome dodamo investiciju Svetske banke, kompletno ćemo modernizovati i digitalizovati Katastar. Do tada, nažalost, možemo samo insistirati da budu efikasni", objašnjava Dulić.

Ministar je najavio i da će krajem avgusta biti otvoreno gradilište jeftinih stanova na Voždovcu.

"Naša namera je da otvorimo još nekoliko lokacija, ponuda ima, gradiće se u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Ovo je odlična akcija koja će pokrenuti kompletnu domaću građevinsku industriju", navodi Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: