Evro probio granicu od 100 dinara

Dinar je oslabio prema evru za 0,28 odsto, a zvanični srednji kurs je prvi put prešao 100 dinara za jedan evro i iznosi 100,2 dinara, objavila je NBS.

Srbija

Izvor: Beta, Danas

Ponedeljak, 17.05.2010.

09:19

Default images

To je najniža vrednost dinara od uvođenja evra.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro vredi oko 28 para više nego u petak, 14. maja, kada je srednji kurs bio 99,9 dinara za evro.

Centralna banka u petak nije intervenisala, a od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala je ukupno 656,5 miliona evra.

Domaća valuta je bila najjača prvog radnog dana 2010, 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,97 dinara za evro.

Ekonomisti: Kurs će, uglavnom, mirovati

Domaći ekonomisti nisu iznenađeni novim slabljenjem dinara. Tako Vladimir Vučković smatra da situacija mora tako da se odvija i da nema mnogo veze sa Grčkom.

„To je ono što nas čeka. Teško je dalje predviđati kako će se do kraja godine kretati naša valuta, ali generalni trend je slabljenje, smatra Vučković.

Ni Milojko Arsić nije iznenađen novim slabljenjem za koje kaže da nije veliko i da ne mora negativno da se odrazi na privredu. „Sada kada su prilivi kapitala manji, kurs mora u većoj meri da se uskladi sa realnim performansama privrede Srbije. Dok je postojao veliki priliv kapitala tada je u većoj meri uticao na kurs, a u manjoj meri je kurs bio pod uticajem konkurentnosti privrede”, kaže on.

“Teško je predvideti dalje kretanje dinara, ali ne očekujem dramatične promene. Bilo kakve nagle promene se ne očekuju, a blaga depresijacija je nešto što i odgovara delu privrede koji izvozi“, ističe Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: