EKG i test na sidu, pa onda kredit

Banke za kredit od 40.000 evra traže osnovni, a za iznos veći od 70.000 evra detaljni pregled koji uključuje test na sidu, ultrazvuk srca i rendgen pluća.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

10:28

Default images

Zdravlje nema cenu, ali cena pregleda u zdravstvenim ustanovama odabranim po izboru osiguravajućih kuća košta između 5.000 i 15.000 dinara – toliko je, naime, potrebno izdvojiti za laboratorijske analize krvi i urina, ultrazvuk unutrašnjih organa, test opterećenja srca i virus side.

Biljana Penić Barišić, direktor Sektora za preuzimanje rizika u „Delta đenerali osiguranju” kaže da se u zavisnosti od poslovne politike banke odlučuju da li će za odobrenje kredita tražiti životno osiguranje, a praksa pokazuje da i sami klijenti sve češće ugovaraju osiguranje života, „jer tako mogu da uz malo ulaganje obezbede sigurnost sebi i svojoj porodici”.

“U zavisnosti od visine osigurane sume ide se na lekarski pregled”, kaže Barišić i dodaje da se za osigurane sume od 40.000 evra traži osnovni sistematski pregled, a za iznos veći od 70.000 evra prošireniji zdravstveni pregled.

Osnovni pregled podrazumeva laboratorijske analize i EKG srca, a širi – ultrazvuk stomaka i srca, rendgen srca i pluća i ergometriju. Obim lekarskog pregleda zavisi od godina osiguranika u momentu uzimanja kredita i visine osigurane sume koju on želi.

Barišić objašnjava da lekarski pregled zakazuje „Delta đenerali osiguranje” u državnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima ima uspostavljenu saradnju i obavlja se u toku jednog dana i bez čekanja, a cena lekarskog pregleda kreće se od 5.000 do 15.000 dinara.

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da banke i osiguravajuće kuće imaju saradnju sa medicinskim kućama u koje imaju poverenje – to može biti Klinički centar Srbije ili privatna medicinska ustanova.

To su interna pravila banke koja klijenti moraju da prihvate. Banke su prinuđene da se obezbeđuju, jer ne daju svoj novac, već novac svojih klijenata, tako da se veliki deo stambenih kredita finansira od nečije štednje i zato je potrebna dodatna mera opreza. Sve je veći broj loših, odnosno rizičnih kredita i oni učestvuju u ukupnom broju kreditnih zaduženja sa 15 procenata. Iako su stanovi za koje se uzima kredit stavljeni pod hipoteku, nije cilj banke da oduzima stan pa da ona sa tim stanom trguje na tržištu nekretnina”, objašnjava Dugalić.

Grave: Krv, mokraća, rendgen, srce i test na sidu

U osiguravajućoj kući Grave kažu da je za dobijanje kredita većeg od 35.000 evra neophodno uraditi sistematski pregled koji podrazumeva kompletnu biohemiju krvi i urina, EKG srca i rendgen pluća.
Veliki sistematski pregled se zahteva ako stambeni kredit prelazi 80.000 evra i on, osim osnovnih analiza podrazumeva i HIV test koji ne sme da bude stariji od osam dana.

Čelnici ove osiguravajuće kuće ne uslovljavaju svoje klijente obavljanjem medicinskih pregleda u određenim zdravstvenim ustanovama.

U Komercijalnoj i Alfa banci ne treba osiguranje, u “Sosijete ženeral” obavezno

Sosijete ženeral banka” je među prvima uvela uplatu životnog osiguranja, a kako objašnjavaju u ovoj banci u slučaju smrti korisnika stambenog kredita osiguravajuća kuća isplaćuje banci kredit za stan, a porodici ostaje stan. „Ne uslovljavamo klijente uplatom životnog osiguranja kod određene osiguravajuće kuće, a svaka osiguravajuća kuća ima svoja pravila pod kojima izdaje polisu zdravstvenog osiguranja”, objašnjava naša sagovornica.
Klijenti Komercijalne banke nisu u obavezi da imaju uplaćeno životno osiguranje prilikom podnošenja zahteva za bilo koju vrstu stambenog kredita kod ove banke.

„Kod stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, premija osiguranja u korist Nacionalne korporacije uvećava se za 0,25 odsto ukoliko podnosilac zahteva nema plaćeno životno osiguranje”, kažu u ovoj banci.

Prema rečima Jelene Zlatanović, pi-ar „Alfa banke”, ova banka u svojoj osnovnoj ponudi klijentima nudi stambene kredite bez osiguranja života. Ukoliko se klijent odluči za životno osiguranje i prenese prava potraživanja po osnovu osiguranja u korist banke, nominalna kamatna stopa za stambeni kredit je niža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: