Ruskih 800 mil. USD stiže u Srbiju

„A od Rusa milijarda“ – bio je samo jedan od novinskih naslova krajem oktobra prošle godine kada je na sva zvona najavljivan ruski krediti od milijardu dolara.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.03.2010.

11:02

Default images

Od tada do danas, međutim, još uvek nema odgovora na pitanje u kojoj je fazi taj aranžman i kada bi mogao stići. Ministarka finansija kaže da je prvi deo kredita 200 miliona dolara za pomoć srpskom budžetu u finalnoj fazi, dok se o drugom delu kredita namenjenom za infrastrukturu i dalje vode tehnički pregovori.

U ruskoj ambasadi u Beogradu je za B92 precizirano da je tih 800 miliona dolara namenjeno isključivo za Železnicu Srbije.

Još od kraja prošle godine u ministarstvu finansija Srbije nalazi se nacrt dela ruskog kredita od 200 miliona dolara namenjen kao pomoć ispražnjenom srpskom budžetu. To naime tvrde u ruskoj amabasadi u Srbiji navodeći da još uvek čekaju potez Beograda koji treba da pošalje odgovor da li aranžman prihvata.

Sudeći prema rečima ministarke finansije Diane Dragutinović potvrda o tom delu uskoro stiže. Ruski kredit međutim izgleda da koči potpisivanje ugovora o drugom delu aranžmana - 800 miliona dolara namenjenih za obnovu domaće infrakstrukture.

Ministarka kaže da se i dalje radi na tehničkim detaljima, a da pitanje o eventualnim problemima treba uputiti ministru infrastrukture.

„Bolje bi odgovore na to pitanje dao gospodin Mrkonjić, jer ja u tom delu kao ministar finanasija i ne pregovaram. Inače, sam taj proces od početka ugovaranja do konačnog trenutka kada pare legnu u budžet je jako dug i prema našem zakonu a i prema ruskom. Znači, u najkraćem mogućem slučaju prođe šest meseci od početka ugovaranja do stizanja novca, znači šest meseci treba da prođe, a još uvek nije ni blizu tih šest meseci prošlo“, kaže ona. Nakon raznih najava i spekulacija na koje će sve infrastrukturne projekte 800 miliona dolara otići, ekonomski savetnik u ruskoj ambasadi Jevgenij Lukin za B92 kaže da je reč o projektima vezanim isključivo za srpsku železnicu. U Moskvu su naime poslata četiri projekta.

„Za infrastrukturne projekte su najavljena četiri projekta - prvo to je beogradski čvor, drugi projekat je izgradnja železničke pruge Valjevo – Loznica, treće je popravka železničke pruge Beograd – Bar, a četvrto je projekat elektrifikacije kraka železničke pruge Niš - bugarska granica. Ne znam šta se tu tiče Koridora 10, znam da je beogradski železnički čvor čini mi se deo tog koridora ili njegov krak. Ovkava želja i ovakav zahtev srpske strane je poslat u Rusiju i izložen u zvaničnom pismu ministarstva finansija republike Srbije“, kaže on.

Prema njegovim rečima, izjava ambasadora Konuzina da “je neizvesno pitanje ruskog kredita”, pogrešno je interpretirana. On objašnjava da nema nikakvih uslovljavanja sa ruske strane da taj deo kredita mora biti isključivo za železnicu već je takav zahtev stigao u Moskvu, kao i da „nije istina da je u realizaciji projekta uslov da učestvuju isključivo ruske firme. Svakako će jedan deo raditi ruske firme a jedan deo srpske, dakle biće to zajednička saradnja“.

U ruskoj ambasadi kažu da je za samo prva dva projekta infrastrukturnog dela kredita Moskvi dostavljena kompletna dokumentacija, dok za druga dva i dalje čekaju papire. Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija kaže da upravo ta nespremnsot srpske strane koči sklapanje aranžmana.

„Meni se čini da je kod nas generalno problem nedostatak projekata. Znači, vi nešto morate jasno definisati da biste mogli povući određene pare. Sa druge strane, i Rusi verovatno žele da podrže i svoju proizvodnju i svoje firme što je sasvim uobičajeno u međunarodnim kreditnim aranžmanima“, kaže on.
Pomoćnik ministra finansija Srbije Zoran Ćirović kaže da očekuje da ruska vlada do kraja marta odobri potpisivanje ugovora o kreditu od 200 miliona dolara za podršku budžetu Srbije, kao i da budu odobreni infrastrukturni projekti koji će biti finansirani ruskim kreditom u vrednosti 200 miliona dolara.

"Nadam se da će vrlo brzo biti potpisan ugovor o kreditu za budžet, čiji uslovi su već dogovoreni, a tek treba da srpska i ruska strana pregovaraju o uslovima pozajmice za infrastrukturne projekte", rekao je Ćirović i naveo da su pregovori o kreditiranju infrastrukture trajali dugo jer su ruski stručnjaci proučavali dostavljenu dokumentaciju.

"Imamo potvrde da su projekti koji bi se finansirali ruskim kreditom pozitivno ocenjeni, tako da očekujemo će vrlo brzo uslediti poziv za pregovore o uslovima kredita", rekao je Ćirović.

Ruski kredit je, podsetimo, ugovoren 20. oktobra prošle godine kada je Dmitirji Medvedev, predsednik Rusije bio gost Beograda obeležavajući sa svojim domaćinom Borisom Tadićem 65 godine od kada je Crvne armija oslobodila srpsku prestonicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: