Beogradu šest mil. evra od EIB-a

Grad Beograd i Evropska investiciona banka (EIB) potpisali su ugovor o donaciji šest miliona evra koji će biti iskorišćeni za Projekat obnove Beograda.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

08:56

Default images

Ugovor, kojim je predviđeno da sredstva donacije moraju biti iskorišćena do kraja 2015. godine, potpisali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović i potpredsednik EIB Dario Skanapjeko.

"Donacija je stigla kao plod saradnje i poverenja EIB u Grad Beograd", rekao je Đilas i naveo da će novac biti iskorišćen za dalje infrastrukturne projekte u gradu.

"Očekujemo da sa EIB-om nastavimo saradnju u projektu gradske železnice, mosta na Adi Ciganliji, eventualno nabavke novih autobusa na gas koje grad planira da kupi u sledeće tri godine, kao i nastavku izgranje ulične infrastrukture", rekao je Đilas.

Gradonačelnik je istakao da je Beograd prvi grad u ovom delu Evrope sa kojim EIB radi direktno, što je znak poverenja, kao i znak da su finansije grada javne i dodao da je sa sredstvima te banke dosta toga urađeno na obnovi glavnog grada, naročito u poslednje dve godine.

"Uslovi koje inače dobijamo od kredita EIB su potpuno jednaki uslovima koji se daju državi sa kamatom 0,8 odsto plus euribor, to je na današnji dan kamata manja od dva procenta uz grejs period, što je za nas veoma isplativo i omogućava nam da nastavimo razvoj Beograda", rekao je Đilas.
Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović istakla je da donacija EIB predstavlja "dodatna sredstva" ugovoru koji je 2003. godine bio potpisan sa EIB, a kojim je Beogradu bilo odobreno 90 miliona evra za obnovu, od čega je do sada potrošeno 70 miliona evra.

Podsetila je da je EIB prisutna u Srbiji od 2001. i da je prošle godine potpisan finasijski ugovor koji predstavlja okvir daljeg delovanja te banke u Srbiji, a koji za prošlu i ovu godinu iznosi 1,4 milijarde evra.

Potpredsednik EIB Dario Skanapjeko kazao je da kroz donaciju od šest miliona evra ta banka želi da pošalje signal da postoji posvećenost u Evropskoj uniji i EIB da se pomogne rekonstrukciji Beograda, ali i da se pomogne Srbiji.

Projekat obnove grada Beograda realizuje se od 2005. godine i podrazumeva rekonstrukciju tramvajskih šina i glavnih gradskih saobraćajnica, uvodjenje i modernizaciju daljinskog sistema upravljanja saobraćajem i obnovu tramvajskih vozila.

Do sada je završena rekonstrukcija Nemanjine ulice, dvanaest mostovskih konstrukcija na Autokomandi i tramvajske pruge od Veterinarskog fakulteta do kružnog toka, potpuna rekonstrukcija Južnog bulevara od Maksima Gorkog do Ustaničke.

Obnovljena su i tri kilometra tramvajske mreže u ulicama Proleterske solidarnosti, Milutina Milankovića i Milentija Popovića u Novom Beogradu. Sredstvima iz tog programa obnovljen je i Stari železnički most sa tramvajskom prugom i prilaznim saobraćajnicama, tramvajska pruga u Savskoj ulici, kao i Bulevar vojvode Mišića od Gospodarske mehane do Savske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: