Alpina: Ne mogu da nas izbace

Tenderska komisija još nije proglasila kompaniju koja će da gradi obilaznicu oko Dimitrovgrada, a u Alpini kažu da država ne može da iz izbaci iz nadmetanja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

00:21

Default images

Iako je tender za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada raspisan još krajem avgusta prošle godine, a ponude prispele po tom javnom pozivu otvorene pre više od dva meseca, tenderska komisija preduzeća Koridor 10 još nije izabrala izvođača radova. Početak radova još nije na vidiku, a kredit koji je obezbedila Svetska banka u stanju je mirovanja.

Glavni kamen spoticanja jeste to što je najjeftiniju ponudu od 13 učesnika, dala austrijska Alpina, koja je protiv Srbije povela spor zbog nerealizovane koncesije za izgradnju autoputa Horgoš - Požega.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić u nekoliko navrata je nagovestio da bi Alpina, ukoliko želi da dobije posao, trebalo da odustane od sudskog spora, ali nije krio i nezadovoljstvo zbog ozbiljnog probijanja rokova koje ta kompanija ima na gradilištu kod Beške. Po svemu sudeći, u Vladi se vaga kakve bi posledice moglo da ima izbacivanje Alpine iz igre. U centrali Alpine kažu da Srbija ne može da izbaci tu kompaniju sa tendera zbog arbitraže koja je pokrenuta pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu gde Alpina traži odštetu zbog poništavanja ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš - Požega.

„To je tender međunarodne finansijske institucije sa kojeg niko nema pravo da nas izbaci. Postoji zakon i ako ga ne kršite niko ne može da vas otpiše. Na tenderu postoji fer plej, dostavite ponudu i ako ste najbolji, onda vas izaberu“, kaže portparol Alpine Karin Keglevič i dodaje da joj nije poznato zašto još nije proglašen najbolji ponuđač.

Ona tvrdi da su arbitraža u Parizu i tender za obilaznicu oko Dimitrovgrada dve različite stvari i da proglašenje pobednika ne može da se uslovljava odustajanjem od tog spora. „Mi imamo naša prava i borićemo se za njih. Ne može da se kaže da ako hoćemo jedan posao da moramo da uradimo nešto drugo“, smatra Keglevič.

Na pitanje da li u Alpini ipak razmišljaju da odustanu od arbitraže zarad dobijanja posla, naša sagovornica odgovara odrečno. „Nisam čula bilo šta da se govori u kompaniji o odustajanju od arbitraže u Parizu. Ne verujem da ćemo odustati“, naglašava ona.

Savetnik u Ministarstvu za infrastrukturu Dejan Kovačević kaže da je, podnoseći ponudu za učešće na tenderu za izbor izvođača radova na dva lota obilaznice oko Dimitrovgrada, austrijska Alpina potpisala upitnik u kome je tvrdila da unazad deset godina nije imala sudski spor vezan za realizaciju poslova.

„Ipak, ispostavilo se da ih je imala. Oni su pred Novu godinu, po odluci austrijskog suda u drugostepenom postupku, morali da nam uplate bankarsku garanciju koju su položili za koncesiju, od 10 miliona evra, a po njihovoj žalbi u istom predmetu, u toku je i arbitraža u Parizu. Tačno je i da su za obilaznicu oko Dimitrovgrada ponudili najnižu cenu, a da li su sudski sporovi prepreka za dobijanje tog posla, trebalo bi da reše pravnici“, podseća Kovačević.

U Republičkom javnom pravobranilaštvu su potvrdili da je preduzeće Koridor 10 zatražilo od tog organa informaciju da li pred domaćim ili inostranim sudom postoji spor koji za predmet ima nadoknadu štete ili kakvo drugo imovinsko potraživanje između Republike Srbije i Alpine.

„Informaciju da je u toku arbitraža pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu, što jeste imovinski spor, prosledili smo još 4. decembra prošle godine“, kaže zamenica Republičkog javnog pravobranioca Savka Mangović.
Konsultant za strane investicije Mahmud Bušatlija kaže da je prilikom raspisivanja tendera za izgradnju obilaznice, „koji je inače urađen vrlo korektno“, primenjen i standardni formular Svetske banke kojim učesnici garantuju da nisu imali sporove veće od 20 odsto vrednosti ugovorenog posla, što je uobičajena procedura jer je moguće da preduzeće u prezentaciji izgleda dobro, ali da ima nerešene situacije koje ga preko noći mogu „potopiti“.

„U našem slučaju, formulacija iz tog dokumenta trebalo je da glasi da pravo učešća na tenderu nemaju preduzeća koja su u sporu sa državom ili koja ne izvršavaju ugovorne obaveze, čime bi se pokrila i ozbiljna docnja u izgradnji mostova kod Beške. Tako ne bi mogao na tenderu da se javi izvođač čijim radom niste zadovoljni. Ne bi bilo problema da Svetska banka prihvati i takav formular, ali kod nas, jednostavno, nemate ljude koji su obučeni da pregovaraju sa bankama, a taj nedostatak znanja uvek su spremni da pravdaju tvrdnjom da je to bio diktat kreditora“, kaže Bušatlija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: