Šperl: Otežano poslovanje i u 2010.

Predsednik Upravnog odbora telekomunikacione kompanije Vip mobajl Aleksandar Šperl kaže da će poslovanje u Srbiji i u 2010. biti otežano zbog posledica krize.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

09:27

Default images

"Generalno govoreći, u skorije vreme ne očekujem značajniji oporavak makroekonomske klime u istočnoj i jugoistočnoj Evropi i zbog toga očekuje se da će se i u 2010. poslovati u otežanim tržišnim uslovima", kazao je on.

Šperl, čelnik najmlađeg od tri operatera mobilne telefonije u Srbiji, kazao je da u sektoru telekomunikacija očekuje regulatorne reforme koje će doneti evropske standarde i povećati konkurentnost na srpskom tržištu.

"Očekujemo da Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) odobri prenos broja telefona i da nadležni ukinu porez od 10 odsto na upotrebu mobilnih telefona, da taj dodatni namet ne bi negativno uticao na investicije u sektoru", kazao je on.

Šperl je naveo da je 2009. bila teška godina za poslovanje Vip mobajla zbog slabljenja dinara, ekonomske krize i uvođenja dodatnog poreza od 10 odsto na upotrebu mobilnog telefona.

To je uticalo na razvoj kompanije u proteklih 12 meseci, kazao je predsednik Upravnog odbora Vip mobajla, ali je dodao da je zadovoljan ostvarenim razvojem.

Šperl je kazao da je Vip na kraju septembra 2009. imao 1,1 miliona korisnika, što je za 42,2 odsto više nego u na kraju istog meseca 2008, i dodao da je udeo na srpskom tržištu mobilne telefonije povećan na 11,5 procenata.

"Prihodi Vip mobajla u trećem tromesečju 2009. povećani su za 43,7 odsto, na 22,7 miliona evra, u poredjenju sa 15,8 miliona evra koliko su iznosili prihodi u istom periodu 2008. godine, a gubitak pre oporezivanja, kamata i amortizacije smanjen je na 3,9 miliona evra", rekao je on.

Prema rečima Šperla, tokom prošle godine Vip je nastavio sa investicijama u mrežu, sisteme i organizaciju kompanije, nakon što je u 2007. i 2008. uložio 192,4 million evra u Srbiji.

"Vip mobajl će i u 2010. ostati usredsređen na ispunjenje potreba korisnika i na rast svih pokazatelja poslovanja", kazao je predsednik Upravnog odbora te kompanije, koja je deo međunarodne grupe Mobilkom Austrija.

Šperl je izrazio nadu da će u 2010. godini biti više reformi u telekomunikacijama i da će Srbija primeniti direktive i najbolju praksu Evropske unije. "Sve navedeno su koraci neophodni da bi sektor telekomunikacija bio organizovan na način koji zahteva članstvo u EU. Reforme neće biti lake, ali će pomoći da se poveća konkurentnost i da se stvori stabilno i predvidivo poslovno okruženje u Srbiji", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: