Partnerstvo sa Jatom samo uz avione

Za strateško partnerstvo sa srpskom avio-kompanijom Jat ervejz zainteresovani su Turkiš erlajnz i ruski Aeroflot koji u Jat ne bi ulagali novac, već avione.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

09:46

Default images

Ovaj model bi bio sličan onom koji je kompanija Turkiš erlajnz napravila prošle godine sa bosanskim BH erlajnzom, kada su ponudili da najpre u 2009. po sistemu lizinga stave na raspolaganje mlazni avion, a na proleće 2010. još jedan.

Ovo se inače i poklapa sa strategijom turske kompanije da sa svojim kapitalom uđe na ceo Balkan. S druge strane, domaćem Jatu bi ovakav model puno značio s obzirom na to da mu je preko potrebna obnova flote i da su avioni ove kompanije u proseku stari više od 20 godina.

Kada bi i kako moglo da se konkretizuje eventualno partnerstvo, nije poznato. Izvesno je da je Vlada formirala radnu grupu koja se bavi prodajom Jata, ali bi, kako saznajemo, konkretni dogovori mogli da se naprave tek na proleće.

Turkiš erlajnz je nacionalna turska avio-kompanija, leti na 103 međunarodne destinacije u Evropi, Aziji, Africi i severnoj Americi, a raspolaže flotom od 127 aviona. S druge strane, Aeroflot je ruska nacionalna avio-kompanija koja leti na 90 destinacija u 47 zemalja, a u floti ima 90 letelica.
Ovo nije prvi put da se ruski avionski gigant interesuje za kupovinu srpske avio-kompanije. Kada je prošle godine bilo reči o privatizaciji Jata, ruska kompanija se pominjala kao jedan od glavnih interesenata. Ipak, nakon raspisivanja tendera u julu prošle godine, nijedna kompanija, pa ni Aeroflot, nije otkupila tendersku dokumentaciju, pa je tender propao, a Vlada odustala od prodaje.

Poslednjih meseci se, međutim, u javnosti ponovo priča o prodaji nacionalnog avio-prevoznika, odnosno strateškom partnerstvu sa nekom od kompanija, a i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da ima dosta zainteresovanih kupaca.

Pored ruske i turske kompanije, nedavno se kao potencijalni kupac pominjala i grčka Marfin investment grupa, koja je početkom godine kupila grčku avio-kompanju Olimpik erlajnz. Tako nije isključena ni mogućnost da se Jat udruži sa “Olimpikom” kako bi se napravila jača regionalna kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: