(Ne)legalna privatizacija Brezovice

Kosovska agencija za privatizaciju najavila je za 12. novembar početak privatizacije Ski-centra „Brezovica“. Srpske vlasti tvrde da je postupak nelegalan.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

10:39

Default images

Na tenderu će se 12. novembra naći četiri restorana u vlasništvu „Ineksa“. To je početak privatizacije, a kasnije će na red verovatno doći hoteli kao i ski-centar.

Ministar za KiM u Vladi Srbije, Goran Bogdanović kaže da je „namera Kosovske poverilačke agencije da privatizuje Ski-centar ’Ineks’ na Brezovici - nelegalana“

"Beograd se sa ovom namerom neće složiti i sve će učiniti da do nje ne dođe. Privatizacija koju Kosovska poverilačka agencija nastoji da sprovede u sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom, ima za cilj ne ekonomske razloge, već onaj drugi, skriveni - da promeni etnički sastav u tim sredinama i podstakne iseljavanje Srba", kaže ministar Bogdanović.

Po njegovim rečima ovakve odluke samo stvaraju tenzije i ne doprinose vraćanju međuetničkog poverenja.

"Već dugo su Štrpce i Brezovica kao kompaktna srpska sredina trn oku takozvanim privremenim kosovskim institucijama, koje ovom privatizacijom ski-centra žele da ostvare ono što već celu deceniju bezuspešno pokušavaju, da podstaknu iseljavanje Srba sa tih prostora. Naravno mi sa svoje strane preduzimamo i preduzećemo niz koraka da sprečimo namere kosovske agencije. Takođe, još jednom naglašavam da ne prihvatamo bilo kakav potez koji povlače agencije ili institucije nelegalno proglašene države Kosovo", zaključuje sagovornik.

Zvonko Mihajlović, predsednik opštine, kaže da to nije privatizacija već pljačka državne imovine Republike Srbije.

"Nadam se da ćemo uz pomoć Vlade Srbije uspeti da stopiramo ovaj proces nazovi privatizacije i da će u drugoj fazi uslediti stvarna privatizacija koju će raspisati država Srbija", kaže Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: