NIŠ: Moguća izgradnja kargo centra

Izgradnja kargo centra na niškom aerodromu Konstantin Veliki u koji je firma Ajmaks spremna da uloži 60 miliona evra mogla bi uskoro da počne.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

09:37

Default images

Sporna tačka gradnje kargo centra bila je status zemljišta na kome on treba da bude izgrađen, ali je taj problem konačno rešen.

"Napokon je napravljen sporazum sa Ministarstvom odbrane i Direkcijom za imovinu republike Srbije, kojim je zemljište od 170 hektara na niškom aerodromu postalo vlasništvo grada Niša", rekao je gradonačelnik Miloš Simonović.

On je objasnio da je u toku priprema ugovora koji bi trebalo da odobri Vlada Srbije po kome se 170 hektara zemljišta vraća gradu, a po novom zakonu o loklanoj samoupravi zemljište će postati svojina grada odnosno Javnog preduzeća "Aerodrom Niš".

Simonović je rekao da je autrijska firma prilikom potpisivanja ugovora prošle godine znala da grad nije korisnik i vlasnik zemljišta.

"Zaključen je uslovni ugovor koji stupa na snagu kada se reši status zemljišta, tako je bio i raspisan tender", rekao je Simonović.

Niški aerodrom i Ajmaks potpisali su u oktobru 2008. godine ugovor o izgradnji kargo centra, ali je uslov za početak radova bio da aerodrom bude korisnik zemljišta na kojem će se graditi ovaj objekat.

Zemljište na kojem se nalazi niški civilni aerodrom Savezna vlada SRJ je 2002. godine prenela u vlasništvo Republici Srbiji. Iako je te iste godine Vlada Srbije donela zaključak kojim se pravo korišćenja zemljišta prenosi na grad Niš, on nikada nije realizovan.

Izgradnju kargo centra u Nišu finansiraju austrijska firma Ajmaks i britanski investicioni fond Ccejton. Kargo i logistički centar prostiraće se na 135.000 kvadratnih metara površine. U sklopu centra biće podignuta stovarišta, kancelarije i hotel, a najavljena je mogućnost izgradnje i mini tržnog centra, čime bi investicija mogla da dostigne vrednost od 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: