Vlada se obavezala da proda Telekom

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da se Vlada Srbije obavezala da će do kraja 2009. godine doneti odluku o prodaji Telekoma Srbije.

Srbija

Izvor: Beta, 24 sata

Petak, 06.02.2009.

11:48

Default images

Jelašić je naveo da se Vlada na to obavezala da bi nesmetano finasirala osam milijardi evra tekućeg platnog deficita u 2009. godini. "Nije mi poznato da se nešto promenilo, da ima nekih drugih izvora finansiranja, ali sve je moguće", kazao je guverner.

U memorandumu o ekonomskoj i fiskalnoj politici koji je Vlada Srbije potpisala s Međunarodnim monetarnim fodnom i koji je objavljen na sajtu NBS, navodi se da vlada namerava da se u 2009. godni pokrene tender ili javna inicijalna ponuda za Telekom Srbije.

Predstavnici Dojče Tekoma, kompanije koja se u srpskoj javnosti pominje kao potencijalni kupac za kupovinu Telekoma Srbije, nisu želeli da komentarišu izjave nadležnih u Beogradu da je ta kompanija zainteresovana za učešće u vlasništvu Telekoma Srbije.

Kako je izjavila predstavnica za štampu Dojče Telekoma, ta kompanija, aktivna na međunarodnim berzanskim tržištima, pridržava se u poslovanju i pravila koje taj status nalaže, tako da ne može da komentariše takve izjave.

Dojče Telekom je u martu prošle godine prvi put ušao na tržište jugoistočne Evrope kupivši za 2,5 milijarde evra oko 20 odsto najveće grčke telekomunikacione kompanije OTE. Nekoliko meseci kasnije je udeo Nemačkog Telekoma povećan na 25 odsto plus jedan glas, a ukupna cena iznosila je 3,2 milijarde evra.

Mediji su tom prilikom istakli da je porast prometa i operativne dobiti u OTE 2007. godine iznosio oko 10 odsto, što pokazuje da je telekomunikaciono tržište jugoistoka kontinenta jedno od najizglednijih u Evropi kada je reč o mogućnostima daljeg rasta.

Dojče Telekom je najveća telekomunikaciona kompanije u Evropi, a 2007. je promet iznosio 62,5 milijarde evra.

Nemačka federacija neposredno drži 14,83 odsto akcija Telekoma, a posredno, preko Kreditnog zavoda za obnovu još 16,87 odsto.

Poznavaoci prilika na Balkanu u nemačkim privrednim krugovima su ocenili da vreme finansijske i privredne krize, čiji se kraj još ne nazire, možda i nije idealno za poslovne akcije poput ovih koje u vezi sa preuzimanjem dela Telekoma Srbije od strane Dojče Telekoma priželjkuju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: