Srbija

Ponedeljak, 19.01.2009.

11:40

Gorivo poskupljuje za pet dinara?

Naftni derivati na pumpama u Srbiji mogli bi od srede da poskupe za oko pet dinara po litru, zbog rasta cene sirove nafte i dolara.

Izvor: Blic

Default images

Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora „Nafta” kaže da se cena nafte na svetskim berzama od poslednjeg preseka povećala sa 32 na 42 dolara za barel.

„Mi pratimo Londonsku berzu i naftu tipa „ural” i prema njoj pravimo presek cena, tako da, s obzirom na njeno kretanje, mislim da će pri narednoj korekciji cena doći do poskupljenja od najmanje pet dinara po litru”, objašnjava Atanacković.

Sa novim cenovnikom od sredine nedelje, a bez uračunatog uvećanja akcize, benzin MB95 mogao bi da košta 77,13 dinara, a dizel D2 59,63 dinara po litru.

To poskupljenje, koje je posledica redovne dvonedeljne korekcije cena goriva, ne obohvata najavljeno povećanje akciza, koje bi ovih dana trebalo da usvoji srpski parlament.

Ipak, ostaje nejasno za koliko će se akcize uvećati. Prvobitno je bilo najavljeno da će se na benzin akciza uvećati za dinar, a na diel za šest dinara, međutim, prema poslednjim informacijama iz Ministarstva finansija, to povećanje za motorne benzine iznosiće šest dinara.

Naime, akciza na benzin trenutno iznosi 35,9, a predloženo je da bude 42 dinara, dok na dizel goriva njena visina iznosi 19 dinara, a najavljivano je da će iznositi 25 dinara.

S druge strane, za sada je izvesno da će cena nafte u narednom periodu nakon strmoglavog pada u narednom periodu rasti.

„Realno je da cena barela nafte nastavi da raste i to do nekih 60 dolara za barel. Na sadašnji rast cena najveći uticaj ima smanjenje proizvodnih kvota velikih svetskih proizvođača“, ističe Atanacković.

Presek cena naftnih derivata pravi Ministarstvo ekonomije na svakih 15 dana u skladu sa kretanjima nafte na svetskim berzama.

Gorivo je poslednji put pojeftinilo 7. januara kada je benzin pojeftinio u proseku za pet dinara po litru, a dizel gorivo za blizu šest dinara. Tako benzin MB95 trenutno košta 72,13 dinara, dok je cena dizela 54,63 dinara po litru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: