Građani će prvo dobiti akcije NIS-a

Tokom 2009. građani bi trebalo da dobiju besplatne akcije NIS-a i Galenike, kaže državni sekretar u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2009.

14:52

Default images

"Akcije NIS-a trebalo bi prve da se podele građanima, odnosno šest meseci od momenta privatizacije", podsetio je Ćirić i najavio da će za "Galeniku" u trećem kvartalu ove godine biti objavljen tender.

On je na konferenciji za novinare ponovio procene Ministarstva ekonomije da će građani dobiti u proseku 1.000 evra, ali se donekle i ogradio, istakavši da krajnja cena zavisi od okolnosti na tržištu i od poslovanja i ostvarivanja dobiti u šest javnih preduzeća čije će akcije biti besplatno podeljene.

Ćirić je naveo da se očekuje da samo od prodaje preduzeća iz Privatizacionog registra građani dobiju uplate na svoje račune koje će se kretati u iznosu od 80 do 100 evra.

Sumu od oko hiljadu evra dobiće svako od prijavljenih građana, koji ima pravo na besplatne akcije, ali tek na kraju procesa privatizacije svih preduzeća, gde su osim "NIS-a" i "Galenike" još i "Telekom Srbija", "Jat ervejz", "Aerodrom Beograd" i "EPS".

On očekuje i da će do aprila privatizacioni savetnik za "Telekom" izaći sa strategijom privatizacije tog preduzeća, ali i ocenjuje da akcije te kompanije građani sigurno neće dobiti u ovoj godini, već je realnije da to bude 2010, što se očekuje i za akcije "Aerodroma Beograd".

Moguće mere i za privatizovane firme

Ministarstvo ekonomije priprema predlog mera za privatizovana preduzeća kako bi ona lakše prevazišla svetsku ekonomsku krizu, najavio je Ćirić i dodao da će taj predlog biti podnet Vladi na razmatranje.

"Tamo gde se ne izvršavaju odredbe kupoprodajnih ugovora, Agencija za privatizaciju će biti rigidna i do najmanje stavke će poštovati zakon, ali sa druge strane, ako imamo revnosnije kupce koji svoje obaveze izvršavaju na vreme a imaju probleme, mi smo otvoreni za njihove predloge", naveo je on.

Ćirić je ocenio da će u ovoj godini biti otežana privatizacija preduzeća zbog ekonomske krize, ali očekuje i da će se nastaviti pozitivni efekti uredbe po kojoj se preduzeća mogu kupiti na rate.

Prema njegovim rečima, od 2001. godine do danas privatizovano je 1.796 preduzeća i ostvaren prihod od oko 2,9 milijardi evra. Na tenderu je privatizovano 103 preduzeća dok je1.693 firmi prodato na aukciji i od njihove prodaje inkasirano je ukupno 2,3 milijarde evra. Preostali iznos dobijen je od prodaje paketa akcija na tržištu kapitala, precizirao je on.

Ćirić je naveo da je ukupan iznos ugovorenih investicija 1,4 milijardi evra, dok je vrednost svih ugovorenih socijalnih programa iznosila 280 miliona evra.

Za neke firme je pokrenut postupak podržavljenja, jer je ocenjeno da su te firme od društevnog i kulturnog značaja, objasnio je on i kao primer naveo preduzeće"Jugoinspekt" koje kontroliše kvalitet robe, a za koje se smatra da obavlja delatnost od strateškog interesa za republiku.

Tu su još i "Studio B", "Zoološki vrt", "Pozorište Dadov" za koje je grad iskazao interes zbog njihovog kulturnog značaja, kao i neka preduzeća u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac.
Direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić navela je da je trenutno u postupku privatizacije 412 preduzeća, dok je kod 201 firme taj postupak obustavljen.

Džinić je navela i da je preko 300 preduzeća steklo uslove za postupak prinudne likvidacije.

Stečaj će najverovatnije biti uveden u sedam firmi koje su već bile tri puta na tenderu, između ostalih za "Fabriku šećera" u Zrenjaninu, "29. Novembar" u Subotici, "Viskozu" u Loznici, "Janko Lisjak" i "Voćarstvo" u Merošini...

Na konferenciji je bilo reči i o pojedinačnim preduzećima čiji su tenderi bili neuspešni. Tako je za "Mostogradnju" istaknuto da se trenutno neće ići na novi tender, ali da za to preduzeće neće biti problema, jer će za imati posla u ovoj godini.

Kada je u pitanju saobraćajno preduzeće "Lasta", njegova sudbina biće određena u konsultacijama sa gradom i menadžmentom preduzeća.

Privatizacije preduzeća iz Vojvodine - "Luka Novi Sad", "Novosadski Dnevnik" i "Novosadski sajam" obustavljene su iz različitih razloga. Za "Dnevnik" i "Novosadski sajam" ne važe rokovi za privatizaciju društvenog kapitala, jer su to akcionarska društva, a izuzeće Novosadskog sajma iz privatizacije stiglo je na zahtev ATP Vojvodine.

Nakon sredjivanja vlasništva u "Dnevniku" i konverzije poreskih dugovanja, taj list bi trebalo da se na tenderu nađe krajem prvog i početkom drugog kvartala ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: