Potpisan ugovor sa Fijatom

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske Fijat grupe su potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u Zastava automobile, vrednog oko 950 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 29.09.2008.

08:11

Default images

Ugovorom je precizirano da u novoj zajedničkoj kompaniji Fijat ima 67 odsto vlasništva, a Vlada Srbije 33 odsto, kao i da ta kompanija preuzima imovinu fabrike "Zastava" u Kragujevcu, pri čemu će početna investicija Fijata iznositi oko 700 miliona evra, a srpska vlada više od 200 miliona evra. Nova kompanija će biti deo Grupe Fijat i uposliće 2.400 radnika.

Proizvodni kapacitet fabrike biće 200 hiljada automobila godišnje do kraja 2010. godina sa mogućnošću povećanja na 300 hiljada.

Ukupna investicija Vlade Srbije u novu fabriku biće 200 miliona evra. Od toga su 100 miliona ulaganja i podsticaji u novcu, 50 miliona evra biće odobreno kao kredit osnivača, a preostalih 50 miliona su razna poreska oslobođena i podsticaje.

Pored toga Grad Kragujevac će pružiti podršku u izgradnji potrebne infrastrukture za fabriku.

Osim tog ugovora, potpisan je i Memorandum o razumevanju o budućoj saradnji dve članice Fijat grupe, Iveka (Iveco) i Manjeti Marelija, sa Vladom Srbije u proizvodnji autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenti. Prema tom memorandumu, biće formirane još dve zajedničke kompanije koje će biti 70 odsto u vlasništvu Italijana, a 30 odsto u vlasništvu Srbije.

Početna investicija za te komapanije je 240 miliona evra, od čega je učešće Srbije 60 miliona evra, uz odgovarajuće poreske olakšice i ulaganja u infrastrukturu.

Tim memorandumom je pridviđeno da do kraja 2012. Iveko kao suvlasnik Zastava kamiona u Srbiji proizvodi specijalna vozila i oko 2.200 autobusa godišnje.

Manjeti Mareli će prozivoditi komponente i delove za domaće i inostrano tržište. Obe fabrike biće u industrijskoj zoni Kragujevca i zaposliće 2.350 radnika, navodi se u memorandumu. Fijat namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. godine otpočne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, što će, prema pisanju domaće štampe, najverovatnije biti redizajnirani "fića", odnosno "fijat 500", a planiran obim proizvodnje je 200 hiljada automobila godišnje.

U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, Fijat bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase (najverovatnije "fijat grande punto"), čime bi ukupna proizvodnja u "Zastavi" porasla na 300 hiljada vozila godišnje, što je mnogo više od rekordne 1989. godine, kada je u "Zastavi" proizvedeno preko 220 hiljada vozila.

Srbija se obavezala da Fijatu omogući dodatne podsticaje u narednih 10 godina, znatno poresko oslobođenje, obezbeđivanje infrastrukture i besplatno zemljište za proširenje kapaciteta, oslobađanje od lokalnih poreza i taksi, kao i davanje statusa slobodne carinske zone Kragujevcu.

Na osnovu odluke Vlade Srbije iz maja i memoranduma potpisanog sa italijanskom fabrikom automobila, sa kojom se saglasilo Gradsko veće Kragujevca, Fijat će biti oslobođen poreskih obaveza po osnovu lokalnih javnih prihoda u narednih deset godina u periodu od 15. septembra ove do 31. decembra 2018.godine. Potpisnik memoranduma sa Fijatom je grad Kragujevac, a o ovoj odluci izjasniće se odbornici Skupštine grada.

Ugovor o ulaganjima "Iveka" u fabriku "Zastava kamioni", doneće toj kompaniji proširenje proizvodnje ne samo kamiona već i pokretanje proizvodnje autobusa. Naime, Iveko je zbog toga uputio zahtev za 15 hektara zemljišta za potrebe matične fabrike u Kragujevcu i još pet hektara za primarne dobavljače i proizvođače delova.

Iz Zastave „Uno B-kompakt“

Italijanska kompanija Fijat planira da u Kragujevcu proizvodi automobil "B-kompakt", verziju marke vozila "Uno", čiji početak proizvodnje se očekuje krajem 2009. godine, pišu italijanski mediji.

Novi automobil biće dugačak 3,8 metara i imaće dve varijante - od 1.200 i 1.400 kubika a imaće prepoznatljiv italijanski stajling.

Specijalizovana automobilska revija "Panorama auto" navodi da se u 2010. godini planira proizvodnja oko 200.000 komada tih automobila a godinu dana kasnije oko 300.000 komada.

Cilj italijanskog Fijata je da što pre u potpunosti osvoji istočno evropsko tržiste a posebno Balkan, zašta smatra da mu je partner upravo Srbija zbog tradicionale saradnje automobilskih industrija.

Pored strateške uloge Srbije na Balkanu, Italijani smatraju i da je to najednostavniji put za osvajanje ruskog tržištsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: