Uskoro skuplji krediti u francima?

Građani koji otplaćuju svoje stambene kredite u francima, zbog inflacije u Švajcarskoj i jačanja ove valute, će možda izdvajati više novca za otplatu svojih rata.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2008.

18:00

Default images

U zavisnosti od toga kada banka u kojoj imaju kredit obavlja usklađivanje kamatnih stopa, da li šestomesečno ili kvartalno, sudeći po trenutnim dešavanjima, mogu da očekuju da će im kamatne stope biti neznatno više.

„Rast inflacije u Švajcarskoj rezultiraće da Centralna banka Švajcarske poveća svoju baznu kamatnu stopu, a to će imati uticaja na povećanje LIBOR-a i mogući rast franka. Trenutno je šestomesečni LIBOR na godišnjem nivou 2,89 odsto. Pojedine banke, međutim, kamatnu stopu za stambene kredite indeksirane u švajcarcima vezuju za kretanje i EURIBOR-a“, ističe Goran Nikolić, saradnik Centra za istraživanje Privredne komore Srbije.

Na osnovu promena LIBOR-a i EURIBOR-a (referentne kamatne stope za pozajmice među bankama), banke dva puta godišnje ili kvartalno menjaju kamatne stope na stambene kredite. Naravno, ovo važi za sve kredite gde je kamatna stopa promenljiva.

„Naša banka usklađuje kamatne stope na stambene kredite u švajcarcima i evrima, na osnovu tromesečih promena LIBOR-a i EURIBOR-a, a što znači da smo to činili u prvog dana februara, maja, avgust i novembra. U svakom slučaju, zbog rizika, građani uvek imaju mogućnost da svoj kredit u francima refinansiraju za onaj u evrima i da za to nemaju nikakvih troškova“, ističe Raško Tomašević, direktor marketinga Unikredit banke.

Trenutno je inflatorna stopa u Švajcarskoj najveća od oktobra 1993. godine, a Patrik Muhl, ekonomista „Kredi svis grupe“, kaže da bi centralna banka u budućnosti mogla da uveća kamate, u nastojanju da obuzda sve jače inflatorne pritiske.

Uprkos rastu inflacije, švajcarski franak je u proteklih pet meseci ojačao bezmalo devet odsto prema dolaru i 2,8 procenata u odnosu na evro. Finansijski eksperti upozoravaju, međutim, da bi Banka Švajcarske uskoro mogla da povisi baznu kamatu od 2,75 odsto, jer je ta interesna stopa sada niža od realne inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: