Rusija važan trgovinski partner

Rusija je spremna da dodatno liberalizuje trgovinsku saradnju sa Srbijom, kaže ministar trgovine i usluga Srbije Predrad Bubalo.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 03.03.2008.

16:42

Default images

On objašnjava da će to omogućiti rast izvoza roba srpskih preduzeća na rusko tržište i dodaje da e "proizvođači iz Srbije ubuduće lakše dobijati dozvole za izvoz u Rusiju, a dobiće i pomoć za direktne nastupe na tom tržištu".

Departman za potrošačko tržište i usluge Moskve, prema njegovim rečima, pomoćiće proizvođačima hrane, vina i bezalkoholnih pića iz Srbije da bez posrednika isporučuju robu za mreže moskovskih maloprodajnih trgovačkih lanaca.

Moskovska banka je dobila odobrenje Narodne banke Srbije (NBS) da osnuje banku u Srbiji, a Bubalo je rekao da je i Gasprom banka zainteresovana da dobije dozvolu za poslovanje u Srbiji.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Slobodan Milosavljević kaže da je "moskva za Srbiju izuzetno značajno tržište, na kojem bi mogli da se prodaju svi tržišni viškovi prehrambene i poljoprivredne robe" dodajući da se godišnje u Moskvi proda 31 hiljada tona hrane. Na tom tržistu najlakše bi se, kako je dodao, mogli prodati smrznuto voće i povrće iz Srbije, kao i konditorski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi i prerađevine.

"Posao u Moskvi je ugovorio beogradski Ikarbus, koji će, zajedno sa ruskom kompanijom Tušinoavto u naredna dva meseca proizvesti 50 autobusa, i ako taj posao bude uspešan u drugoj polovini ove godine proizvešće još 100 autobusa", najavila je pomoćnica vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda Radimila Hrustanović.

Ruska Federacija je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, ali i država sa kojom Srbija ima najveći trgovinski deficit, zbog velikog uvoza energenata. Prošle godine je vrednost te razmene bila 2,6 milijardi dolara, od čega je uvoz Srbije bio veći od dve milijarde dolara.

Bubalo je rekao i da ukoliko bi bio rešen problem deficita koji Srbija beleži u robnoj razmeni sa Rusijom, da bi bio rešen i problem ukupnog spoljnotrgovinskog deficita, koji Srbija ostvaruje u robnoj razmeni sa svetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: