Povećan deficit Srbije sa Afrikom

Srbija je u 2007. godini udvostručila deficit u trgovini sa zemljama Afrike, koji je dotigao 46,4 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.02.2008.

16:19

Default images

Srbija je u prošloj godini ostvarila spoljnotrgovinski deficit sa zemljama Afrike, koji je dva puta povećan u odnosu na 2006. godinu i iznosio je 46,4 miliona dolara, izjavio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja u Beogradu Saša Đogović.

Bez obzira što taj deficit jeste mali u odnosu na ukupan spoljnotrgovinski deficit zemlje, domaća privreda nije slaba i nekonkurentna u odnosu na afričke zemlje, već država, ali i komora nemaju strategiju i osmišljeni plan za prodor na ta tržišta, smatra on.

Đogović je ocenio da deficit u razmeni sa nerazvijenim afričkim zemljama pokazuje koliko su loši rezultati koje Srbija ostvaruje u razmeni sa svetom.

Spoljni dug Srbije povećan je 2,3 puta od 2000. godine

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac izjavio je da je spoljni dug Srbije krajem novembra 2007. dostigao 25 milijardi dolara. Što je 2,3 puta više nego u 2000. godini.

Prema njegovim rečima, dug privatnog sektora u tom periodu porastao je skoro 8 puta, sa oko dve milijarde u 2000. godini na oko 15,9 milijardi dolara u novembru prošle godine. U odnosu na kraj 2006. godine bio je veći za 43 odsto.

Dug javnog sektora neznatno je povećan sa skoro 8,8 milijardi dolara na oko devet milijardi, kazao je on. Kanjevac razloge za enorman rast dugova privatnog sektora vidi u pojačanom zaduživanju banka i preduzeća.

On je podsetio da je spoljnotrgovinski deficit u prošloj godini dostigao više od 9,5 milijardi dolara i da je veći za 41,2 odsto u odnosu na 2006. godinu, s tim što je i pokrivenost uvoza izvozom pogoršana.

„Još veći je problem što u srpskom izvozu dominiraju sirovine i repromaterijal, sa 65,8 odsto, dok roba široke potrošnje preovladava kod uvoza sa 52,1 odsto. To znači da je nedovoljna nabavka kapitalnih proizvoda koji treba da ojačaju privredu, pa i dalje treba računati sa nepovoljnim trendovima u razmeni“, rekao je Kanjevac.

Đogović je naveo da je Srbija u prošloj godini najveći obim razmene imala sa Nemačkom, Rusijom i Italijom, a najveći deficit ostvarila sa Rusijom, Kinom, Nemačkom i Italijom.

Najveći suficit ostvarila je sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: