Srbija

Ponedeljak, 03.12.2007.

20:10

Piraterija koči razvoj Srbije

Piraterija negativno utiče na privredni razvoj Srbije, ocenili su učesnici Regionalne konferenciji o zaštiti intelektualne svojine.

Izvor: Beta

Default images

Piraterija softvera, filmova, muzike, falsifikovanje robe, prenošenje televizijskog programa bez autorizacije i povreda žiga negativno utiču na privredni razvoj Srbije, ocenjeno je na skupu.

Na konferenciji, koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, naglašeno je da svi vidovi kršenja prava intelektualne svojine predstavljaju ozbiljnu kočnicu Srbije na putu ka evroatlantskim integracijama.

Ministar za kulturu Srbije Vojislav Brajović obećao je da će to ministarstvo uraditi sve kako bi se što pre kompletirao zakonodavni okvir neophodan za zaštitu prava intelektualne svojine. Prema njegovim rečima, to je prvi preduslov za rešavanje problema kršenja prava intelektualne svojine, dok će za drugi korak - doslednu primenu tih zakona, koji je mnogo teži, biti potrebno i mnogo više vremena.

Gubici poreskih prihoda zbog nezaštićenih autorskih i srodnih prava u oblasti kulture sa sobom su doneli mnoge neodigrane predstave, nesnimljene filmove, ali i zapuštene muzeje i biblioteke, upozorio je ministar za kulturu.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković kao glavne probleme u zaštiti intelektualne svojine u Srbiji naveo je nesistematično sprovođenje zakona, nerazvijenu javnu svest o tom problemu, kao i nedostatak treninga za sprovođenje zakona koji se bave pravom intelektualne svojine.

On je istakao da Američka privredna komora smatra da je zakonska regulativa Srbije adekvatna za efikasnu zaštitu intelektualne svojine i da ta organizacija očekuje da se ti zakoni dosledno i primenjuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

6 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Podeli: