Danas uvid u ugovor o koncesiji

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega danas će biti dostupan novinarima na uvid, tvrdi ministar Ilić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.08.2007.

13:48

Default images

Ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Ilić najavio je da će zatražiti od Vlade Srbije 23. avgusta da se Ugovoru o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega objavi u celosti, a novinarima će biti dostupan na uvid od ponedeljaka 20. avgusta, od 9.00 do 17.00.

Ilić je na konferenciji za novinare kazao da će tražiti od Vlade i koncesionara da taj ugovor bude objavljen i na sajtu Vlade. On je istakao da ne želi da bude nikakvih mrlja na projektu koji je jedan od najznačajnijih infrastukturnih projekta u Srbiji, a koji je urađen po ekonomskim principima, odnosno broju automobila, broju godina i visini putarina.

Ministar je naveo da ugovor ni u jednom trenutku nije bio tajna, jer je bio dostupan svim bivšim i sadašnjim ministrima, kopije ugovora su iznošene iz vlade, a imaju ih i mnoge političke partije i građevinske firme.

Jedinu tajnost, na formu ugovora, odnosno zaštitu autorskog prava njegovog koncepta, zahtevala je firma Luis Berger iz Vašingtona koja je pravila ugovor, objasnio je Ilić i odbacio tvrdnju da se ugovorom kršio Ustav Srbije, navodeći da je Ustav donet tek nakon zaključenja ugovora.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega Vlada Srbije je 30. marta potpisala sa konzorcijumom koji čine "FCC Construcion" i "Alpine Mayreden Bau", nakon čega su njegovo objavljivanje zatražili predstavnici vlasti u Vojvodini.

Ministarstvo infrastrukture je nedavno odbilo zahtev poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da se javnosti predoči ugovor o koncesiji, pravdajući takvu odluku protivljenjem koncesionara, koji se pozvao na član 24.2 tog dokumenta, koji garantuje njegovu poverljivost.

Na pitanje zašto se toliko odugovlačilo sa objavljivanjem ugovora, Ilić je odgovorio novinarima sa "tako mi se svidelo", da bi dodao da "niko nije dovoljno tražio"...

Prema do sada poznatim informacijama, FCC-Alpina ima obavezu da za tri godine izgradi levu traku autoputa od Horgoša do Novog Sada, u dužini od 107 kilometara, da održava izgrađeni deo autoputa od Novog Sada do Beograda, kao i izgradi kompletnu deonicu dugu 148 kilometara od Beograda do Požege. Kao nadoknadu za te radove, u narednih 25 godina imaće pravo naplate putarine na izgrađenim pravcima.

Radovi na izgradnji autoputa Horgoš-Požega počeće do kraja novembra, kako je i predviđeno ugovorom sa koncesionarima, rekao je nedavno ministar Ilić i dodao da je projekat za prvu fazu radova završen i deponovana su predviđena sredstva, a projekti za drugu fazu radova privode se kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: