Novi model ključ za razvoj Zastave

Proizvodnjom dva nova modela, Zastava iz socijalnog polako prelazi u razvojni program, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2007.

12:49

Default images

Ipak, o ozbiljnoj fabrici automobila moći će da se govori tek kada u svojim pogonima počne proizvodnju potpuno novog modela, što je, prema rečima Zorana Radojevića, generalnog direktora Grupe Zastava vozila, recept za potpuni oporavak Zastave.

Da bi se to i ostvarilo potrebno je da se fabrika automobila u naredne dve godine počne sa proizvodnjom novog automobila - atraktivnog za balkansko, ali i za evropsko tržište.

“Neophodno je da to bude model nekog afirmisanog svetskog proizvođača automobila, koji bi se proizvodio isključivo u Kragujevcu. Sa montažom nove kompjuterizovane linije, na kojoj će se proizvoditi 'punto' i 'astra', Zastava se osposobila za saradnju sa skoro svim poznatim svetskim proizvođačima automobila“, kaže on i dodaje da je „već izvesno da ćemo sa Dženeral motorsom 2009. proizvoditi još jedan model ove kompanije“.

U Zastavi se nadaju da će strateški partner Zastave postati poznati svetski proizvođač automobila, koji će ispoštovati potpisane ugovore sa Fiatom i Dženeral motorsom, jer bi tako Zastava sa relativno malim investicijama mogla da počne sa proizvodnjom novih modela. Strategija kompanije je da se montažne trake za dve godine uposle punim kapacitetima - proizvodnjom jeftinog i niskobudžetskog vozila, koje bi se proizvodilo u 120 hiljada primeraka godišnje.

Radojević kaže da se vozila iz domaćeg programa dobro prodaju, ali da je njihova proizvodnja nemoguća bez subvencija. "Jugo bi, recimo, bez subvencija koštao oko šest i po hiljada evra, a sa tom cenom se ne može na tržište. Plan je da novi program polako potiskuje stari“, objašnjava generalni direktor Grupe Zastava vozila.

Jugo u istoriju, spremaju se novi modeli

Miodrag Savićević, predsednik Upravnog odbora Zastava vozila, kaže za Blic da će se modeli „jugo“, „stojadin“ i „florida“ proizvoditi još najmanje tri godine jer za njima, zbog niske cene i jednostavnog održavanja, postoji veliko interesovanje kupaca.

„Nov 'jugo' može da traje više od deset godina, i u svakom slučaju je bolje rešenje od 'krša' od polovnjaka koji stižu iz Zapadne Evrope“, smatra Savićević i dodaje da će „zato 'jugo' ostati kao osnovni proizvod do 2010. godine“.

On je rekao i da u Zastavi planiraju da do polovine naredne godine krenu sa montažom Fijatovog modela „doblo“, a „juga“ bi trebalo da otera u penziju potpuno novi auto, čija proizvodnja treba da počne 2009. u Brazilu, a odmah zatim u Turskoj, Izraelu i kod nas.

„Njegova cena ne sme da pređe pet hiljada evra i namenjen je širokom sloju kupaca, odnosno srednjoj klasi. Da bi se njegova proizvodnja isplatila, treba da se u Srbiji proda oko 50 hiljada tih vozila svake godine“, kaže Miodrag Savićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: