Sporna privatizacija BIP-a i Praga

Bivši vlasnici BIP-a i hotela Prag podneće krivične prijave ukoliko se privatizacije tih kompanija nastave.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2007.

15:50

Default images

Naslednik bivših vlasnika Beogradske industrije piva (BIP) Bogdan Veljković najavio je da će podneti krivične prijave protiv svih odgovornih predstavnika vlasti ako se nastavi, kako je rekao, nezakonita privatizacija te kompanije.

Veljković je na konferenciji za novinare rekao da će ako bude trebalo, tužiti i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mladjana Dinkića, a o svemu će biti obaveštena i Evropska unija.

Prema njegovim rečima, konzorcijum švedskog investicionog fonda "Junajtid nordiij beveridž" i litvanske firma "Alita", koji je dao najbolju ponudu za kupovinu BIP-a od 21,4 miliona evra i koji bi do kraja jula trebalo da potpiše ugovor o kupovini beogradske pivare - nije registrovan.

Veljković zbog toga sumnja u legalnost privatizacije i pita ko su zainteresovani kupci koji ne postoje.

Krivične prijave je najavio i predstavnik naslednika hotela "Prag" u Beogradu Slobodan Prorok, koji je istakao da će pre toga preduzeti sve raspoložive zakonske mere.

Ministar Dinkić i direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić odobrili su nastavak privatizacije hotela "Prag", bez obzira na to što su znali za sudsku odluku Prvog opštinskog suda iz Beograda kojom se zabranjuje bilo kakva uzurpacija imovine naslednika tog hotela, rekao je Prorok.

To znači da privatizacija hotela, koja je zakazana na aukciji 12. jula, ne bi mogla da se dovede do kraja, naveo je on.

"Ono sa čim se suočavaju vlasnici nacionalizovane imovine u Srbiji je masovno falsifikovanje dokumentacije kojom se državna imovima pretvara formalno-pravno u društvenu i na taj način postaje predmet privatizacije, koju kupuje mala grupa ljudi", rekao je koordinator Mreže za restituciju u Srbiji Mile Antić.

Kako je najavio, tokom jula, predstavnike vlasnika nacionalizovane imovine očekuje sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem sa kojim bi trebalo da se razgovara o predlogu zakona o privremenoj zabrani raspolaganja nacionalizovanom imovinom i zakonu o restituciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

14 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

11 h

Podeli: