Potvrđen kreditni rejting Srbije

Agencija Standard end Purs iz Londona potvrdila je kreditni rejting Srbije BB- za dugoročne i B za kratkoročne obaveze.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2007.

13:28

Default images

Na zasedanju kreditnog odbora agencije za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard end Purs iz Londona, potvrđen je kreditni rejting Republike Srbije BB- (BeBe minus) za dugoročne obaveze i B (Be) za kratkoročne obaveze.

Izgledi za dalje kretanje kreditnog rejtinga su ostali pozitivni, što ukazuje na mogućnost da se u periodu od narednih 6 do 18 meseci može očekivati povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije.

Kreditni rejting Republike Srbije potvrđen je na osnovu snažnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 5-6 odsto godišnje, povećanja izvoza i visokog iznosa stranih direktnih investicija.

Stabilnosti rejtinga doprineli su i ostvareni budžetski suficit u 2006. godini, smanjenje javnog duga, kao i stope inflacije, za koju se procenjuje da će ove godine biti na nivou od oko sedam odsto. 

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga ukazala je da je rejting Republike Srbije potvrđen na osnovu pozitivnih makroekonomskih pokazatelja, ali da je i dalje uslovljen političkim rizicima usled nerešenog konačnog statusa Kosova i Metohije, neformiranje vlade nakon parlamentarnih izbora održanih u januaru 2007. godine i zamrzavanja pregovora sa Evropskom unijom u vezi sa zaključivanjem Sporazuma o stabiliziciji i pridruživanju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: