Rekordni rast hipotekarnog tržišta

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita prošlog meseca zabeležila rekordan broj osiguranih stambenih kredita.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2007.

14:01

Default images

Korporacija je u martu 2007. godine osigurala 1.300 stambenih kredita u iznosu od preko 41 miliona evra, od čega je 330 kredita sa subvencijom Vlade Republike Srbije u iznosu kredita banaka od 8,5 miliona evra. Ostatak se odnosi na komercijalne stambene kredite bez subvencije.

Od početka rada Korporacije do danas prosečna osigurana suma stambenih kredita na mesečnom nivou je oko 12,5 miliona, dok prosek osigurane sume u 2006. godini iznosi preko 16 miliona evra. Prosečan stambeni kredit je oko 30 hiljada evra i prilično je stabilan, sa blagom tendencijom rasta u celom posmatranom periodu.

Učešće pojedinih regiona Srbije u ukupnoj osiguranoj sumi i dalje svrstava region Vojvodine na prvo mesto sa preko 40 odsto učešća, na drugom mestu je region Beograda sa oko 38 odsto, na trećem mestu centralna Srbija sa skoro 17 odsto i na četvrtom mestu region jugoistočne Srbije sa oko 5 odsto učešća.

Prosečna visina kredita je oko 30.000 evra, a prema trenutno važećim uslovima kod banaka, mesečna rata za tu visinu kredita kreće se u intervalu od 160 do 190 evra, u zavisnosti od kamatne stope, kao i od toga da li je kredit subvencionisan ili ne od strane države, navodi se u saopštenju Nacionalne korporacije.

Učešće ukupnog portfolija stambenih kredita u društvenom bruto proizvodu Srbije je nešto ispod 2 odsto, dok se prosek učešća u regionu srednje i istočne Evrope kreće u rasponu od 5 odsto do 15 odsto. Navodi se da se pre godinu dana učešće stambenih kredita u društvenom bruto proizvodu kretalo oko 1odsto.

Ukupan portfolio osiguranih kredita, od početka rada Korporacije iznosi preko 330 miliona evra, od čega je sa subvencijom bilo oko 79 miliona evra, podeljenih na skoro 3.150 kredita.

U saopštenju se ističe da, zbog raznovrsne ponude stambenih kredita kod banaka, tržište hipotekarnih kredita funkcioniše "veoma dobro", kao i da to "ne umanjuje problem slabije ponude na tržištu nekretnina, gde je evidentan nedostatak kvalitetnih nekretnina, posebno novosagradjenih stanova".

Nacionalna korporacija je do sada potpisala devetnaest ugovora sa bankama koje odobravaju stambene kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: