Garant: Prinos 10 odsto za 3 meseca

Privatni penzijski fond Garant penzijsko društvo je objavio da je prinos na uplate u fond za tri meseca porastao za 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 05.04.2007.

14:00

Default images

Broj članova fonda je dostigao 1.300, a vrednost investicione jedinice je porasla sa hiljadu na 1.109 dinara od 10. januara, kada je fond počeo da radi u Srbiji, do 30. marta, kazao je izvršni direktor Garant penzijskog društva Miroslav Ekart.

On je naveo da se radi o neuobičajeno velikom rastu za jedan penzijski fond i objasnio da je to posledica dobrog izbora akcija na Beogradskoj berzi, u koje je taj fond uložio novac, i njihovog ogromnog rasta. Za sada je 100 odsto novca društva investirano u hartije od vrednosti na Beogradskoj berzi, iako društvo ima pravo da deset odsto novca uloži u inostranstvu.

Ekart je istakao da 90 odsto ukupnih uplata čine uplate preduzeća za zaposlene i dodao da su ugovori do sada sklopljeni sa 30 firmi, među kojima su Ekonomski institut, Dilojt end Tuš, Sinteza, Olimpijski komitet Srbije i Odbojkaški savez Srbije.

Oko 80 odsto uplata je do tri hiljade dinara, odnosno do iznosa na koje poslodavac ne plaća porez, kazao je Ekarat i dodao da su pregovori sa Elektroprivredom Srbije i preduzećem PTT Srbija u toku i izrazio očekivanje da će do kraja aprila broj članova fonda biti povećan na oko četiri hiljade.

Garant penzijsko društvo osnovali su Prvo penzijsko društvo iz Ljubljane i Eki investment, a Garant sa svojim kćerkama kompanijama u regionu upravlja sredstvima osam penzijskih fondova sa 140 hiljada osiguranika.

EBRD dokapitalizovao matični fond iz Slovenije

Ekart kaže da će pozitivan uticaj na poslovanje Garant penzijskog društva imati i dokapitalizacija matičnog penzijskog društva iz slovenije Prvog penzijskog društva, koju je sa osam miliona evra izvršila Evropska banka za obnovu i razvoj i time postala vlasnik 20 odsto kapitala tog slovenačkog penzijskog društva.

Direktor EBRD za Srbiju Vesna Mukaetova je rekla da ova investicija ima za cilj da obezbedi što bolju poziciju i ekspanziju penzijskih fondova na tržištu jugoistočne Evrope, posebno u zemljama gde je u toku reforma penzionog sistema.

Govoreći o Srbiji, ona je istakla da je bord direktora krajem marta, za naredne dve godine, pripremio plan investiranja u razvoj nebankarskog sektora - osiguravajuća društva, penzijske fondove i lizing kompanije i dodala da je EBRD do sada uložila 1,1 milijardu evra u 69 projekata u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: