Za prodaju još manjinski paketi

Država ima manjinski vlasnički udeo u 650 kompanija u Srbiji, koji mora prodati do kraja 2008. godine...

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2006.

12:35

Default images

Za kupce će atraktivne biti samo akcije u nešto više od 100 firmi, kao što su "Navip", "Savremena", niška pivara, BAS, "Jugoelektro", "Fasil", PIK "Bečej", "Optika", "Holding Fadip", "Simpo", "Jumko", "Ikarbus", kaže direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac .

Gračanac je naveo da je Akcijski fond Srbije do sada prodao manjinske pakete akcija u državnom vlasništvu u 781 kompaniji za 445,2 miliona evra. U ovoj godini, kako je istakao, postignut je rekord, jer su prodati vlasnički udeli u 295 kompanija za 65,5 miliona evra.

Istorijski dan za razvoj tržišta kapitala u Srbiji, prema rečima Gračanca, bio je 30. april 2002. kada je Akcijski fond izneo prve manjinske pakete akcija na Beogradsku berzu i na taj način uticao na stvaranje tehničko-tehnoloških pretpostavki za unapređenje rada berze i razvoj finansijskog tržišta.

Do tada se, kako je dodao, na Beogradskoj berzi trgovalo akcijama dve do četiti firme, a sada više od 1.500.

Gračanac je ocenio da bi među manjinskim vlasnicima firmi bilo mnogo više građana da je ranije donet Zakon o investicionim fondovima, koji je stupio na snagu 11. decembra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: