Dinar nikad jači, inflacija 7 odsto

NBS poručuje: Dinar nikad jači, cene padaju, devizne rezerve duplirane, stopa pokrivenosti uzvoza izvozom nikad veća...

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.12.2006.

14:18

Default images

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da su cene počele da padaju zbog pada deviznog kursa uz ocenu da će inflacija ove godine biti 7 odsto, što je znatno manje od planiranih 9,3 odsto. Jelašić je rekao i da su u odnosu na prošlu godinu udvostručene devizne rezerve, koje će na kraju 2006. iznositi 11,7 milijardi dolara.

Radovan Jelašić navodi da je izuzetno zadovoljan onim što je Centralna banka uradila ove godine i da se nada da će i dalje dobijati kritike, na koje je, kako kaže, izuzetno ponosan, kao što su komentari zbog prejakog dinara ili previsokih deviznih rezervi.

Jelašić naglašava da je dinar stabilniji nego ikada, a da stopa pokrivenosti uvoza izvozom od 50 odsto nikad nije bila veća. Guverner Narodne banke misli da je važno da se u narednih tri do pet godina u Srbiji nastavi restriktivna fiskalna politika, kako bi ponovo bio visok suficit u budžetu.

Jelašić poručuja da ako želimo da održimo stabilnost, mora otpočeti sprovođenje strukturnih reformi kod velikih javnih preduzeća. „Završetak privatizacije već izdvojenih, ali još ne privatizovanih neosnovnih delatnosti. Jako važna stvar je i davanje dodatnog prostora privatnim stranim investicijama, naspram javnih kapitalnih. Da se taj proces obrne, da bude manje tih javnih investicija, da NBS onda može da smanjuje obaveznu rezervu“, poručio je on uz poruku da mora da se i dalje radi na jačanju poveranja u dinar. Radovan Jelašić je naveo da je u 2006. godini nastavljena ekspanzija bankarskog sektora. Krediti privredi i građanima su povećani, u odnosu na 2001, za više od 5 puta sa ukupnom vrednošću od 501 milijarde dinara.

"Rast bankarskog sektora je i dalje najdinamičniji u Srbiji, a udeo banaka u bruto društvenom proizvodu je 47,8 odsto, što je više nege u Rumunijim a manje nego u Bugarskoj", rekao je Jelašić. On je izneo i podatak da je ove godine, spajanjem banaka, njihov broj u Srbiji smanjen sa 39 na 31.

Guverner Narodne banke je naglasio da Siti banka i Dojče banka nisu tražile licencu  za otvaranje nove banke u Srbiji. Guverner kaže da će oni prvo otvoriti svoja predstavništva, a potom će odlučiti kako će poslovati u našoj zemlji.

„Sada krenuti sa jednom grinfild investicijom u bankarskom sektoru, gde ceo sektor toliko brzo raste je jako teško, jer je teško da budete profitabilni u kratkom vremenskom periodu. Ja sam siguran da će svi oni mnogo radije da kupe neku banku koja je već tu, ali sami treba da odluče na kakav način će da uđu“ kaže guverner. Radovan Jelašić se nada da će Narodna banka Srbije u prvom kvartalu sledeće godine imati razloga da smanjuje restriktivnu monetarnu politiku, ali naglašava da to zavisi od budžeta koji će, najverovatnije na proleće predložiti nova vlada.

Jelašić je najavio da će naredne nedelje biti objavljen kompletan izveštaj o stanju u finansijskom sektoru i istakao da u tom sektoru i dalje dominiraju banke.

Posle prvih deset meseci, ako se izuzme Poštanska štedionica, sve poslovne banke imaju pozitivan bilans, rekao je on. Jelašić je odbacio kritike bivšeg ministra finansija Božidara Djelića da je NBS kriva za gubitke u bankarskom sektoru i dodao da je u septembru bilo gubitaka, ali da se to stanje popravilo već u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: