Srbija

Subota, 16.07.2016.

09:17

Manje od trećine mladih u Srbiji zaposleno

U Srbiji je zaposleno manje od trećine mladih starosti od 15 do 29 godina - 31,8 odsto, a na prvi posao mladi čekaju u proseku 23 meseca.

Izvor: Tanjug

Manje od trećine mladih u Srbiji zaposleno
(Foto: Thinkstock.com)

Na nedavnom predstavljanju izveštaja Međunarodne organizacije rada (MOR) "Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Republike Srbije", rečeno je i da od 31,8 mladih koji su zaposleni, 79,8 odsto njh radi za platu, a 7,8 odsto su samozaposleni.

Na osnovu podataka iz marta i aprila 2015. četvrtina mladih u Srbiji niti radi niti se školuje, rečeno je na predstavljanju izveštaja i ukazano da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji visoka iz iznosi 30,8 odsto, ali je, ipak, niža u odnosu na susedne države.

Od ukupnog broja zaposlenih mladih u Srbiji 17,3 odsto njih nema pisani ugovor, a od onih koji imaju 39,1 odsto je na određeno vreme, skoro dve trećine na godinu dana ili manje.

Takođe, 22,1 odsto zaposlenih mladih nema pravo na plaćeni godišnji odmor i 29,6 odsto nema pravo na plaćeno bolovanje.

Neformalno zapošljavanje mladih u Srbiji odnosno u sivoj zoni je veoma zastupljeno i na nivou je od 47,4 odsto.

Stopa nezaposlenosti visokoobrazovanih je i dalje visoka i iznosi 32,9 odsto.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je izjavila da UN ima novi petogodišnji plan koji je dogovoren sa vladom za pomoć mladima na putu zaposlenja.

"U Srbiji još statistika nije mnogo dobra i MOR je aktivan u Srbiji po pitanju pomoći mladima da se zaposle", rekala je Solorano.

Ona kaže da bi "zeleni poslovi" mogli da budu budućnost za mlade u Srbiji.

Sara Elder iz Programa zapošljavanja mladih MOR-a je rekla da je je zaposlenost mladih u Srbiji od 32 odsto suviše niska u odnosu na EU prosek koji iznosi oko 46 odsto, ali i u odnosu na region.

U Srbiji, prema izveštaju, stopa nezaposlnosti mladih žena je viša od stope koja se odnosi na muškarce i iznosi 35,8 u naspram 27,3 odsto procenata.

Ipak, period čekanja na zadovoljavajući posao je upola manji za visoko obrazovane mlade ljude u odnosu na one sa srednjim obrazovanjem i traje prosečno 11,7 naspram 24,3 meseca.

Mladi sa osnovnim obrazovanjem čekaju u proseku 41 meseca od škole do zaposlenja.

Predstavljanju izveštaja MOR-a je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

17 h

Podeli: